Караянчева: Гласуването само на машини е проблем, може да се повредят от дезинфекцията в епидемичната обстановка

Гласуването само с машини е проблем – защо БСП не си организират вътрешнопартийния вот с машини, ще им ги предоставим. Това каза председателят на парламента Цвета Караянчева по време на дебата по промените в Изборния кодекс на първо четене.

„Аз участвам в избори от 2007 г. В началото, когато влязох в парламента започнахме работа по ИК. Имаше много хора от вас, които участваха и даваха примери за вредни практики, които във времето отстранихме в съответните изборни книжа. За това обаче искам да ви разкажа как точно преминава един изборен процес, защото много се спекулира. Знам, че вие всички сте участвали, но не знам колко сте организирали такъв процес. Как се набират членове на избирателни комисии, защото във всяка една избирателна комисия има представители на различените парламентарно представени партии плюс представител на партия, която има членове на ЕП. Има изключително много наблюдатели, застъпници, които участват както по време на процеса на избора, така и по време на броене. Тук донякъде не казвам на 100 % се ограничава възможността за фалшификации на вота“, изтъкна тя.

По думите ѝ протоколите са сложни. „аз съм за опростяването на протоколите. Защо се получиха толкова недействителни бюлетини. Някои се опитват да внушат, че едва ли не комисията се опитва да фалшифицира. Просто имаше задраскани не квадратчета за партии, а само за преференции или обратно“, изтъкна още Караянчева.

Тя заяви, че сега възможността за фалшфициране на протокола е премахната. „Наистина е отметнато като порочна практика и го няма“, подчерта още тя.

„Уважаеми колеги, вие само говорите за машинно гласуване. На миналите избори имахме над 3000 машини. Сега отново има средства, за да се закупят машини. Призовавам ПГ на БСП, понеже сега имате избори, хайде направете ги на машини да видим колко са ефективни. Има готови машини, ще ги предоставим. Поискайте ги от ЦИК“, призова още Цвета Караянчева.

„Гласуването само на машини е проблем. Ще ви кажа защо? Предвид на извънредната епидемична обстановка тези машини ще се дезинфекцират, възможно е да се повредят“, допълни Караянчева.

„По-възрастните хора, визирам моите родители и родителите на много от вас, ваши избиратели, които не са свикнали така свободно да боравят с дисплей“, заяви още председателят на парламента.
Тя посочи, че майка ѝ се притеснява, когато работи с нейния телефон.
Цвета Караянчева призова БСП да не си търсят оправдание за загубата на изборите в липсата на машинно гласуване.

Не правете „Визия за България“, защото тя не става. Направете нещо“, каза още Караянчева. Тя призова депутатите от БСП да стоят повече при хората, да не им говорят високомерно и да не им хващат шарени пилета.

Източник: Кросс

5 Отговори

  1. Kardzaliets i tvoy gradski каза:

    V bolnitsite nikoya mashina ili aparati ne se razvalyat sled mnogo godini dezinfektsia-Karayancheva dosta e smesno tova koeto izmislyas za da izbegnete elekronnoto glasuvane.Gerb potava i Karayancheva se hvashta za slamka.

  2. Анонимен каза:

    Ако машините са български каквито ги има ама не Ви стиска да ги внедрите за нови избори няма проблем. Те са създадени по времето на Академик Благовест Сендов бог да го прости и са много надеждни които многократно ги показваха по телевизиите. А когато дойде време за избори има маски и дезинфектанти. Вие сте техническо лице и ги разбирате тези работи.

  3. Цецо каза:

    Явно госпожата е научила тези неща от добрият изборджия Цв.Цветанов.

  4. Анонимен каза:

    Те са потънали но не могат да си го признават няма лошо народа вижда

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *