Списание „Южно утро“ събра млади таланти и изявени творци на сцената на НЧ „Обединение 1913“

Представянето на трети брой на списанието за общество, култура и литература „Южно утро“ събра десетки млади и изявени творци от Кърджали. Събитието се случи в голямата зала на НЧ „Обединение 1913″. Проявата бе посветена на Дните на Кърджали. Нейни организатори са Гражданско сдружение ”Родопско утро”, Регионална библиотека „Н.Й. Вапцаров” и НЧ „Обединение 1913”.

Лияна Фероли, водещ на срещата, припомни кои са целите, които са си поставили от редакционния екип на списанието. „Още от първия си брой списанието беше замислено да популяризира творчеството на младите таланти, да поощрява духовното им израстване, да обединява вдъхновението на младите хора с това на по-големите им събратя по перо, да развива  творческите им стимули“, каза тя. 

Събитието откри директорът на Регионална библиотека „Н.Й. Вапцаров“- Кърджали, Елисавета Кехайова, като един от спонсорите на списанието и един от организаторите на срещата. В своето кратко слово тя приветства присъстващите и благодари и на организаторите за това, че подеха инициативата, независимо от пандемичната обстановка, да се състои този творчески празник.

„Бих искала да отправя поздрав към всички вас, за нас е чест да бъдем партньор на тази красива инициатива и да сме част от създаването на тази прекрасна книга. В това писание си дават среща, както младите творци, така и авторитетни сериозни литературни автори“, сподели Елисавета Кехайова.

Приветствие поднесе и Стойка Мариновска, като представител на редколегията, а на сцената се представиха млади автори от няколко кърджалийски училища, чийто произведения са отпечатани на страниците на „Южно утро“. Сред тях са ученици от СУ „Петко Рачов Славейков“, СУ „Йордан Йовков“, СУ „Владимир Димитров-Майстора“, СУ „Отец Паисий“ (град Кърджали) и ОУ „Д-р Петър Берон“ (град Момчилград).

Утвърдени кърджалийски поети също споделиха своите творчески вдъхновения, свързани с Кърджали, с река Арда и с Родопа планина, с миналото, настоящето, бъдещето на този край. Сред тях бяха: Христина Въчева,  Божидара Ангелова, Маргарита Павлова, Айше Хаджиуршуд, Лияна Фероли, Стойка Мариновска, Петко Каневски, Демир Демирев, д-р Невин Садъкова,  Хабибе Ахмедова.

Детска вокална група от СУ „Йордан Йовков“ с ръководител Гинка Матева

Музикален поздрав поднесоха талантливите изпълнители от Детската фолклорна група към СУ „Йордан Йовков”, с ръководител Гинка Матева, които изпълниха песента „Юначе карат ворзано“.

Единадесетокласничката Паулина Любомирова от СУ „Отец Паисий“ рецитира свои авторски стихове

Новият брой на сп.“Южно утро“ се реализира с финансовата подкрепа на общините Хасково,  Димитровград, Джебел, Минерални бани, Момчилград, Регионална билиотека „Н.Й.Вапцаров”, Кърджали, Профилирана езикова гимназия „Д-р Иван Богоров“, Димитровград.

Млади таланти споделиха свои авторски творби

НЖ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *