COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 1 Днес (15); 27/11 (15 =) ; 28/11 (16 =) ; 29/11 (16 ↑)

Младеж от Родопите изгражда фолклорна къща-музей, за да съхранява и показва традиции и обичаи от миналото

Фолклорна къща-музей по архитектурен модел на родната къща на прадядо си от село Гърнати, община Неделино, се е заел да изгради на няколко километра от Момчилград 24-годишният родопчанин Филип Синапов.

Идеята на младежа е да възстановява, опазва и показва традиции и обичаи от миналото. За това държи и къщата да е автентична. Тя е в характерния за Родопите стил, като дори покривът ѝ е от тикли. „Това беше предизвикателство, защото тикли не се намират лесно. С тях се сдобих от старо сечище, а майсторите, които да ги поставят бяха в по-напреднала възраст и се радвам, че успях да ги убедя“, споделя Филип.

Защитил научна степен в областта на фолклористиката, той е възприел създаването на фолклорна къща-музей като кауза в съхраняването на народната памет в Родопите.

„Желанието ми е да обединя уменията си и да ги предавам, защото те се губят. Ето например преди по-малко от три месеца загубих прабаба си, която почина на 93 годишна възраст. Преданията й, историите и отделно тъкачеството ми е изцяло предадено от нея и го нося като дълг, че тези знания трябва да бъдат предавани и на други“, споделя родопчанинът.

Намеренията на Филип са посетителите на къщата-музей да се докосват до цялостния процес на създаване в областта на тъкачеството, терзийството и абаджийството. Затова изградената сграда е само част от проекта му. Около нея ще има плевня, нива, ръжище, харман, пруст и бахчица.

„Именно тук житото ще бъде в нивата, ще се вижда как се ожънва, как се вършее, как се правят снопи, как след това се мели на ръчна мелница, как брашното се пресява и се пече в пещта, защото къщата ще има и едновремешна пещ“, обяснява Филип.

В начинанието си младежът е сам. А за да го осъществи е вложил всичките си спестявания. Теглил е и кредит. Освен трите занаятчийски работилници, фолклорната къща-музей ще включва и експозиция на типичните одаи. Дейностите във фолклорната къща-музей младежът ще извършва сам, а при необходимост ще разчита на помощта на свои колеги.

Момчето от Родопите е завършило музикалното училище в Широка Лъка и Музикалната академия „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Защитил е научна степен в областта на фолклористиката. Той е почетен жител на селото от където са корените му – Гърнати в община Неделино. Преподава в Момчилград, има школа в Пловдив.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!