Поредни успехи в областта на литературното творчество за ботевци Езикова гимназия „Христо Ботев“ продължава устремено да доказва, че  словесността се носи, учи и утвърждава

Мария Маргаритова от VIII Г клас бе удостоена с грамота и парична награда за постигнати отлични резултати в Националния литературен конкурс с международно участие „Петьофи 200“, организиран от Унгарския литературен институт и НПТГ „Шандор Петьофи“, в Разград.

Достойно е представянето на възпитаничката на ЕГ „Христо Ботев“ и в Националния литературен конкурс „Живеем в земята на Ботев“, който е част от Националния календар за състезания и конкурси на МОН. В тазгодишното издание на творческата проява взеха участие 239 ученици от различни области на страната, а стихотворението на Мария, посветено на поета революционер и любовта към родната страна, е отличено с поощрителна награда.

За осмокласничките Михаела Костадинова и Йоанна Николова от VIII A клас творческият дебют на национални литературни конкурси стартира успешно. Михаела спечели трето място със своето есе в Националния конкурс „Детство мое – реално и вълшебно“, който също е включен в Националния календар на МОН за изяви по интереси на деца и ученици за учебната 2022/2023г. Йоанна е класирана на второ място в категория „Есе“ в конкурса „На учителя с любов“, чийто организатор е Синдикат „Образование“.

Поздравления и за Хелен Йълмаз от VIII Д клас, която бе отличена с първа награда в Националния ученически конкурс с международно участие „Николай Лилиев“, организиран от РУО – Стара Загора, Община Стара Загора, Музей „Литературна Стара Загора“ и XI ОУ „Николай Лилиев“. Конкурсната надпревара се провежда за втора година, а компетентно жури отличи есето на Хелен сред десетки изпратени творби.

Успешно е представянето на ботевци и в четвъртото издание на Националния конкурс „Словото и диалогът 2023“, иницииран от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. В творческия форум се включиха 120 участници с общо 151 текста, разпределени по жанрове. Студентите, които са изпратили свои текстове, учат в шест университета в страната, а учениците – представят над 50 български училища. Дилек Ибрям от X E клас се класира на второ място в категория „Стихотворение“, а Хелин Кешева от VIII Г клас е отличена със „Специална награда на журито“ отново в същото направление.

Обявяването на резултатите от Националния конкурс „Човекът – свободен и независим“, организиран от Общинския съвет по наркотични вещества и Община Благоевград, се превърна в радостна изненада за двама възпитаници на Езиковата гимназия. В тазгодишното издание на творческото предизвикателство взеха участие над 630 ученици от 134 училища от цялата страна, а получените творби са около 900. Второто място за стихотворение е за Валентин Солаков от IX Д, а Кремена Шикова от X А клас получи поощрителна награда за своята поетична творба.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *