Хасан Азис в Брюксел: Перперикон влезе в Европейския парламент през парадния вход /Видео/

Петя Колева

Днес в Европейския парламент в Брюксел беше открита изложба на Перперикон. Домакин е евродепутатът Искра Михайлова. Гордост е за всеки българин да види тук в сърцето на европейската демокрация изложени паната, представящи богатата култура на региона на Кърджали и на първо място макета на изключителния Перперикон, уникален паметник на хилядолетната история на региона и българските земи, каза при откриването на изложбата Искра Михайлова.

България е страна с богато културно и историческо наследство, трета по брой и значимост на паметниците на културното наследство в Европа, подчерта тя.

Искра Михайлова благодари на кмета на Кърджали доц. д-р инж. Хасан Азис за доброто сътрудничеството, новаторството, за ентусиазма и самочувствието, с което представя своята община в Европейския парламент, на професор Николай Овчаров, който е откривател на уникалния Перперикон, на директора на Регионалния исторически музей Даниела Коджаманова за огромния труд, които е положил целият екип на музея при подготовката на изложбата, както и на посланика на България в Европейския съюз Румен Александров, който със своето присъствие показва отношението си към българската култура и нейните европейски измерения.

Проф. Николай Овчаров благодари на Искра Михайлова и на останалите евродепутати, които присъстваха на откриването на изложбата. Опазването на културното наследство и използването му за развитие на културния туризъм за мен е основна кауза. Смятам, че това е една много важна стъпка към това, каза професорът.

На откриването присъства и директорът на Регионалния исторически музей в Кърджали Даниела Коджаманова.

Музейните хора в България са призвани да пазят паметта на нашия народ, на нашата нация, на нашите земи. И е прекрасно, че днес сме всички заедно, защото всичко това, което виждате и още стотици хиляди паметници са наследство, което сме получили и е наша отговорност да го пазим и да го предадем на следващите поколения по начин подобаващ, каза тя.

Перперикон влезе през парадния вход в Европейския парламент, така както е редно да стане. Перперикон няма как да влезе през задния вход, Перперикон няма как да влезе през страничния вход. Перперикон трябва да влезе през парадния вход и точно това се случи, изтъкна кметът доц. д-р инж. Хасан Азис. Той благодари на всички за присъствието и за съпричастността. Ние сме на мястото, където трябва да представим България с история, самочувствие, с поглед към бъдещето и най-важното всичко заедно, добави още кметът.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

1 Отговор

  1. Една Българка каза:

    Браво!Кмета и обкръжението му в Европейския парламент!Перперикон не е на работещите в Общината ,Перперикон е на всички граждяни от България!Може да покани на посещението и обикновени хора от града,не само Общинари.
    Пак има разделение и дискриминация!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *