Белгия няма да може да се справи с втора вълна на коронавируса

Белгия все още не е готова с приготовленията, които са „от основно значение за намаляването на риска“ от нова вълна от коронавируса, според съветите, дадени на правителството в Брюксел и публикувани на 8 юни, пише европейската редакция на списание Politico, цитирана от Агенция „Фокус“.
Белгия навлезе в третата фаза от смекчаването на мерките за борба с пандемията в същия ден и отвори ресторантите и баровете. Стратегията оттук насетне включва ограничаването на малките огнища на болестта чрез тестове и проследяване на потенциалните заразени.
Въпреки това в доклада, изготвен преди 3 юни, Експертната група за смекчаване на мерките предупреждава, че „тези две линии на защита все още имат нужда от постоянно и силно внимание“, както и от „действия от страна на правителството“.
Подобренията в системата за тестване и проследяване на контактите на заразените са били бавни, а планът за действие при евентуалното завръщане на болестта е все още в „начална фаза“, според експертите.
„В допълнение има нужда от разработването на план за действие, в случай, че има втора вълна“.
Много от препоръчаните мерки за предотвратяване на възраждането на вируса не са били приложени до 3 юни, както подчертават експертите в своя доклад. Това включва повишаването на броя на здравните работници и мобилизация на ресурси.
Освен това правителството все още не е публикувало прости и ясни препоръки за справяне с епидемиите в училищата или магазините.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *