Българка ли е Камила Валиева?

Цветан Томчев, Фейсбук

Бил съм няколко пъти в Татарстан и който ме знае и е чел материали в „Нощен Труд“ и „Труд“, книгите ни с Максим Караджов, гледал е двата ни филма, посветени на волжките българи е наясно с този ми интерес.

Тези приятели също са запознати и с упоритото мълчание у нас по темата за хората и културата в днешната руска република Татарстан, наясно са за спирането и замъгляването на всякаква информация и контакти, за историята на този народ.

Българите тук, в днешната България знаят от една страница в учебниците за кан Кубрат и за разселението на българите след Старата Велика България, че имало някакви „волжки“, „дунавски“, „куберови“, „алцекови“ българи и разселвания и толкоз!

По идеологически причини ние нямаме право,

забранено ни е да знаем повече за истинската си история.

За общото и за това колко е различното между нас, днешните Дунавски и днешните Волжки българи. Много пъти съм се питал защо това е така и единствените ми възможни отговори са, че става въпрос целенасочена и умишлено изкривявана история и знание.

Че ние не трябва да се гордеем, че сме българи и да си знаем величието, а да се смятаме за „карашък“ народ, калпазани, мързеливци, предатели, неспособни да се борят сами.

У нас от деца се възпитава негативно отношение към исляма, към турците и с постоянното натрапване на „турско робство“, турците“, „иго“, „три синджира роби“ и т.н.

Думата „турчин“ и „турско“ у нас е с отрицателна конотация, като нещо лошо по принцип, нещо, което ни е навредило и попречило на развитието. Клали са ни.

Същото се наблюдава примерно и в Македония само че с понятието „българин“ и „България“. И там от повече от сто години има пропаганда, която възпитава в негативизъм към българите и днес самото понятие „българин“ значи „фашист“, „убиец“, „гадняр“, „убиец на евреите“. „Бугари“ ни казват.

Вчера писах на един приятел от фейсбук, който е волжки българин от Уляновск. Гражданин от тези, които се гордеят, че са потомци на българите, от тези, които знаят, че Ленин е лепнал прякора „татари“ и, че в республика Татарстан, създадена след 1917г. живеят волжки българи, а не татари, че преди ВОСР тази територия се е наричала Волжка България, по-късно Казанско ханство(заместител на етнонима българи)
Моят приятел Шаукат Богданов ми написа: „СКЬПИ БРАТКО!

Камила Валиева наша волжска българка из град Казан.“

Българка ли е наистина Камила Валиева, вероятно това трябва да каже самата тя, но да ви кажа мълчанието по темата с Волжка България вече 30 години след падането на „Желязната завеса“ е тъжно и потискащо.

Да не се говори, че има наследници на българското племе в сърцето на Русия, че тези българи са създали град Казан, чиято архитектура е взаимствана от 200 години по-младия град Москва, има едно единствено обяснение.

Снимка: Фейсбук

Българка ли е Камила Валиева? Шок и бомба! - 2

Първо, че у нас е възпитано да не харесваме исляма, а волжките българи са станали мюсюлмани 60 години, след като Дунавските българи станахме християни. Значи, това е много лошо, значи ни прави различни и врагове едва ли не. И второ, че това не се харесва на „големия брат“.

Ами, освен това, как пък да си кажем, че имало две Българии? Това е лошо за самочувствието на най-православния, най- и по-православния народ, най-славяните! Друго нямам какво да ви кажа тази сутрин.

Българка ли е Камила Валиева? Шок и бомба! - 3

Пускам репродукции от една карта, която снимах в библиотеката на университета в Болоня, датирана е от 17в. На едната снимка е Дунавска, а на другата Волжка България, Пускам и снимка от паспорта на историка от Казан Фаргат Нурутдинов, който по съдебен път си извоюва там да пише не татарин, а българин по националност.

Снимка: Фейсбук

Българка ли е Камила Валиева? Шок и бомба! - 4

Готов съм да продължа и с още и още снимки, стига някой да го интересува.
п.п. А, да, пропуснах най-хубавото – „бугари -татари“!

Цветан Томчев, Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *