Оглеждат проф. Тодор Тагарев за нов министър на отбраната?

От „Продължаваме промяната“ оглеждат проф. Тодор Тагарев за министър на отбраната на мястото на Стефан Янев, чиято оставка поиска премиерът Кирил Петков.
Това научи Епицентър.БГ от източници от Президентството.
Проф. Тагарев е противник на Радев по сделката за придобиването на бойните самолети за армията.
Проф. Тодор Тагарев е бил министър на отбраната в състава на служебното правителство на Марин Райков.
Той беше част от преговорния екип на „Продължаваме промяната“ за сформиране на правителство, като взе участие в преговорите в сферата на националната сигурност.
По време на взимането на решение за сделката за бойни изтребители за армията Тагарев бе горещ защитник на придобиването на американски Ф-16 и срещу шведския „Грипен“. Той бе освободен от поста директор на Института по отбрана на 31 март 2017 г. от тогавашния служебен министър на отбраната ген. Стефан Янев.

Кой е проф. Тодор Тагарев

Професор Тодор Тагарев е български военен експерт, дългогодишен служител в системата на българската отбрана. От 13 март до 29 май 2013 г. е министър на отбраната в състава на служебното правителство на Марин Райков.
Тодор Димитров Тагарев е роден на 18 април 1960 г. в град Стамболийски, България. Завършва Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ в град Пловдив. През 1982 г. завършва Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия като инженер по автоматика и телемеханика. През 1989 г. защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия „Н. Е. Жуковски“ в СССР, а през 1994 г. – в Командно-щабния колеж на ВВС на САЩ.
От 1999 г. е старши научен сътрудник II степен (доцент) по приложение на принципите и методите на кибернетиката, а от 2014 г е професор по същата специалност.

Професионална и политическа кариера

От 1982 до 1986 г. служи в бойно поделение на ВВС.
От 1989 до 1992 г. е преподавател във ВВВУ „Г. Бенковски“. От 1994 до 1998 г. е научен сътрудник последователно в Института по управление и системни изследвания и Института за космически изследвания на БАН, където продължава да работи като старши научен сътрудник от 2002 г. до 2004 г.
От 1999 до 2001 г. е последователно директор на Дирекция „Планиране на отбраната“ и „Политика по въоръженията“ в министерство на отбраната.
От 2004 до 2008 г. е ръководител на катедра „Мениджмънт на отбраната“ във Военна академия „Г. С. Раковски“.
От 2005 до 2008 г. Тодор Тагарев е член на Борда за изследвания и технологии на НАТО и национален представител в неговия панел „Системни анализи и проучвания“. Притежава значителен опит в ръководството и участието в международни и национални интер-дисциплинарни изследвания по въпроси на сигурността и отбраната. Негови научни и научно-приложни публикации са преведени на арабски, арменски, бахаса, грузински, дари, испански, португалски, румънски, руски, сръбски, украински, унгарски и френски език.
От 2008 г. е в Института по паралелна обработка на информацията на БАН, сега Институт по информационни и комуникационни технологии, като ръководител на секция „Информационни технологии в сигурността“ и на Центъра по мениджмънт на сигурността и отбраната.
В периода септември 2009/2010 г. е съветник на министъра на отбраната по въпросите на стратегическия отбранителен мениджмънт.
От 13 март до 29 май 2013 г. е министър на отбраната в състава на служебното правителство на Марин Райков.
От 3 май 2016 г. проф. Тодор Тагарев е назначен за директор на Института по отбрана, но на 31 март 2017 г. е освободен от служебния министър на отбраната о.з. бр. ген. Стефан Янев. Според МО на РБ това е заради „подмяна на тактико-техническите задания“ на проектите за закупуване на нов тип изтребител.
Впоследствие Тагарев завежда иск срещу министерството на отбраната и го печели.
Владее английски и руски език.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *