Кьовеши след срещата с Петков: МС ще стане контактна точка с европейската прокуратура

Минитерският Съвет ще стане контактна точка с европейската прокуратура, което е ясен сигнал за силен ангажимент на най-високо ниво. Това заяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши след срещата си с премиера кирил Петков.

Според Кьовеши това иска да постигне европейската прокуратура във всички държави членки. Това е сигал за политическа воля за борба с финансовите измами, допълни още тя.

Важно е в България да няма монопол върху властите, които могат да изпращат сигнали до европейската прокуратура, каза Кьовеши.

Каза, че са получили много сигнали за нарушения от граждани и сега е време българските власти да започнат да работят по чувствителни и важни случаи заедно с тях.

Европейската прокуратура е започнала разследване на 120 случая, които ще бъдат описани в годишния доклад, който излиза в края на тази седмица или началото на другата.

Получили са информация за измами с европейски средства, най-вече свързани с обществени поръчки, злоупотреба, свързана със селскостопански субсидии, измами в строителството, фондовете за възстановяване след ковид, каза Кьовеши.

По думите ѝ на срещата с Петков са разгледани различни начини за подобрение за взаимната работа, включително в законодателството.

„Идеята на Петков да се създаде специална група, която да работи с европейската прокуратура за гаранция за автономност, е нещо, към което трябва да се стремим. Ще постигнем напредък по отношение на борбата с измамите и престъпления, извършни от организирани групи“, каза тя.

Кьовеши благодари на Петков за решителността му и визията за борбата с корупцията.

„Ние споделяме едни и същи приоритети, говорим на един общ език. Ако няма разкриване на измамите, няма да има разследване. Това е отправната точка“, каза тя.

Заяви, че след първата ѝ визита у нас са установени няколко канала за докладване на подозрения за измами.

Кирил Петков от своя страна определи разговора им като изчерпателен и в много конструктивен дух и с общата амбиция, че ще работят заедно, за разрешаване на нарушения, корупция и всякакви престъпления, свързани с еврофондовете.

Мандатът, който има европейската прокуратура, е че всички престъпления след 2017 могат да бъдат обект на разследване, което е свързано с европейски пари, каза още той

По думите му Кьовеши го е уверила, че европейската прокуратура и българското правителство ще работят заедно, за да се постигнат реални резултати.

Източник: БНТ 1

Снимки: МС, Десислава Кулелиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *