Иконата Богородица Златна ябълка ще озари храма в Златоград

Валентина ИВАНОВА

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи малко повечерие с Богородичен акатист в Храм “ Успение Богородично“ в  Златоград. Началото на службата е в 16 часа на 1 април.

За поклонение на богомолния народ ще бъде донесен чудотворния образ на Божията Майка – Света Богородица „Златна ябълка“ от едноименния храм в Горни Воден. Чудотворната икона на Божията Майка – наречена Златна ябълка се пази в храма в асеновградския квартал и е датирана към началото си от XVII в.

Тя е много почитана от вярващите и най-вече сред бездетните съпрузи. Историята ни връща в края на 18 век, когато е документирано едно чудо, описано от тогавашния игумен на близкия манастир „Свети Кирик и Юлита“.

Жена, която не можела да има деца, закъсняла за литургията и за раздаването на нафората, благословеният хляб. Окаяна, тя започнала да плаче пред образа на Богородица.

Тогава местният свещеник ѝ дал вместо хляб една оставена пред иконата ябълка. След време жената заченала и родила здраво дете. Тогава в знак на благодарност тя поръчала да се изработи ябълка от злато и да се дари на Пресветата Дева.

Храмът „Свето Успение Богородично“ в Златоград е построена по време на Възраждането през 1834 година. Той е най-ранната черква в Централните Родопи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *