Лавров: Западът обяви тотална война срещу целия руски свят

Западът обяви на Русия, на целия руски свят, тотална война и никой вече не крие това. Това заяви министърът на външните работи на РФ Сергей Лавров на заседание на Съвета на ръководителите на субектите на федерацията към руското външно министерство, цитиран от ТАСС.

Лавров подчерта, че ситуацията с „изтриването“ на Русия от страна на Запада ще продължи дълго.

„Политиката на „изтриване“ на Русия и всичко руско вече достига до абсурд. Забранени са класиците Чайковски, Достоевски, Толстой, Пушкин. На гонения са подложени дейци на родната ни култура и изкуство, които днес ни представят пред света“, изтъкна министърът.

„Трябва да сме готови за това, че тя показа истинското отношение на Запада към онези красиви лозунги, които издигаха преди 30 години, след края на Студената война – за общочовешките ценности, за необходимостта на строим единна Европа като общ дом от Атлантика до Тихия океан. Сега виждаме цената на тези славословия“, подчерта Лавров.

Руският дипломат №1 добави, че САЩ и техните съюзници многократно увеличават усилията си по сдържането на Русия.

„Виждате, как Съединените щати и техните сателити удвояват, утрояват, учетворяват усилията по сдържането на нашата страна, използвайки най-широк инструментариум – от едностранни икономически санкции до откровено лъжлива пропаганда в глобалното медийно пространство. В много страни на Запад безпрецедентен характер придобива битовата русофобия, която, за огромно наше съжаление, се поощрява от правителствените кръгове в редица страни,“ обясни Лавров.

Външният министър подчерта, че на фона на натиска от страна на колективния Запад в Русия се наблюдава общонационална консолидация.

„В тези условия особено важно е, че утвърденият от президента Владимир Путин външнополитически курс се опира на широко общонационално съгласие, той е подкрепян от политическите сили, от водещите обществени и предприемачески организации, също така всеки ден чувстваме подкрепата на руските региони. В страната върви консолидация на здравите патриотични сили и това е много важно днес“, изтъкна Лавров.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *