Интерактивна зала представя тракийски династичен център и забележителностите в Златоград

Нова интерактивна зала бе открита в Етнографския ареален  комплекс в Златоград.  В залата по модерен начин е представена археологическата дейност и находките в тракийско селище край Бенковски , където се провеждат разкопки от двайсетина  години. Археолозите са открили гроб на тракийска принцеса, която е била обожествена , а заедно с това множество ценни предмети, като пръстен, монети, керамични съдове.
„Това са разкопки на няколко екипа. Първа започнах аз, след това продължиха  Любен Лещаков  и доц .Здравко Димитров. Имаме представа за тракийски династичен център с крепостна стена, с храмове във него и едно погребение на принцеса от 4-3 -ти век и култа към нея. Всичко това е представено по един модерен начин, по последния писък на музейното дело. С модерните технологии виждаме  начина по който е погребана принцесата, олтарите, накити, монети. Ако бяха изложени във отделна витрина щеше да е обичайно. Сега се вижда целия обред“, каза при откриването й проф . Николай Овчаров. В залата освен това има интерактивен гид, който визуално представя всички интересни културно исторически  обекти в околностите на Златоград.
„Модерните изразни средства в музея позволяват по-широк кръг от хора, дори деца да се запознаят с не само с предметите и накитите, а как са се използвали“, заяви инж . Александър Митушев , създател на Етнографския ареален  комплекс в града. Заедно с откриването на залата в Златоград се състоя и кръгла маса за развитието на културно-историческия  туризъм. Участие взеха директори и представители на Националния исторически музей, Регионалните исторически музеи на Велико Търново, Варна, Бургас, Смолян и Кърджали, кметовете на Златоград и Неделино, както и представители на Министерството на туризма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *