Търсят средства за довършване на новата джамия в Момчилград, строителството започна миналата година

Валентина ИВАНОВА

От районното мюфтийство в Кърджали призовават вярващите да подкрепят довършването на строежа на новата джамия в Момчилград.

Джамията е в процес на изграждане от юли 2021 година, когато бе направена първата копка на мястото на съборения стар религиозен храм.

Проектът

Проектът предвижда да се разгърне на площ 1097 кв.м и да има капацитет от приблизително 600 души. Сградата ще изникне в близост до Духовното мюсюлманско училище и ще служи, както на неговите възпитаници, така и на всички вярващи от Момчилград.

Храмът се изгражда от Главно мюфтийство в България със съдействието на община Момчилград, но се разчита предимно на дарения. За да приключи строителството са необходими още средства. Посочена е банковата сметка на Главно мюфтийство е BG98DEMI92401000232627, като трябва да посочат пояснение „Дарение за новостроящата се джамия в гр. Момчилград“.

Първата копка на строежа беше направен през юли миналата година в присъствието на председателя на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, генералния консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгьорю, кмета на Община Момчилград Илкнур Кязим, районния мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди и други гости.

Първата копка бе направена през юли 2021 г.

Другата джамия в града, която е действащата в момента, е построена през XVII в,  и има оригинална архитектура – единствената в региона с две стари, елегантни минарета. През 2004 година й е извършена основна реставрация. Тя вече се оказва тясна и недостатъчна за нуждите на вярващите.

Новата ще бъде модерна и комфортна за извършване на всички служби, молитви и ритуали.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *