Кърджалийци представиха фолклорни традиции на фестивал в Куртово Конаре

Валентина ИВАНОВА

Премиерата на спектакъла „Традициите ни обединяват“, създаден по проекта на Народно читалище „Обединение 1913“-Кърджали и норвежка неправителствена организация по програмата на европейското икономическо пространство, се състоя на Фестивала на чушката, домата и лютеницата. Празникът се провежда в пловдивското село Куртово Конаре вече 14 години и е много популярен. Това съобщи за „Нов живот“ Камелия Чолакова, секретар на читалището.

Спектакълът на кърджалийци демонстрира традициите в шестте фолклорни области на България, фолклора на турците и ромите, които живеят у нас, и елементи от норвежкия фолклор. Авторите разказват на публиката за характерните особености на носиите, песните и танците на съответните  общности, след което има живо изпълнение на популярна песен и танц. В програмата са  ангажирани 12 изпълнители.

Предвижда се до края на месец октомври 2022 година представлението да бъде изнесено в още 9 населени места.

Освен в област Кърджали, ще гостуваме в смолянското село Момчиловци и в Свиленград. Програмата е сгъстена, тъй като искаме да използваме топлите дни. В зимния период не е сигурно дали читалищните салони ще се отопляват.

Кулминацията на проекта ще бъде представянето на спектакъла в норвежката столица Осло, планирано за март следващата година, добави Камелия Чолакова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *