Емил Пенчев изненадва ценителите на изкуството в Кърджали с изложба скулптури и живопис

Валентина ИВАНОВА

Ден преди Празника на Кърджали един от знаковите творци в града на Арда – Емил Пенчев, ще зарадва ценителите на изобразителното изкуство със самостоятелна изложба. Тя ще се състои от живописни работи и склуптури, аранжирани в Художествена галерия «Станка Димитрова» към Регионален исторически музей.

Ще покажа и по-стари неща, от фонда на галерията, и съвсем нови, но не може да се каже, че е ретроспективна изложба. Над 25 са живописните творби, а склуптурите – 7-8. Не съм имал самостоятелна изява от гостуването ми в Козлодуй преди повече от 10 години, обяснява авторът пред «Нов живот».

Емил е добре познат в родопския град, макар че е роден в Полски Тръмбеш. Сам се шегува: Повече от 42 години живея тук, от това по-кърджалиец не може!

Завършва живопис във Великотърновския университет. В галерията в Кърджали  работи от 1980 година.

Мнозина са виждали неговите монументални склуптурни работи на мемориален комплекс „Илиева нива” край Ивайловград, пластиката „Първата целувка” в парк Горубсо и „Първо светско училище» в двора на СУ„Отец Паисий” в. Кърджали

Стенописите му в СУ „Йордан Йовков“ „Светът на Йовков» и «Орфей и Евридика» и «Акустично” в Професионална гимназия по електроника в Кърджали са сътворени с фантазия и майсторство, създават неповторима атмосфера.

Емил Пенчев е автор и на малките пластики, връчвани като награди за националните конкурси за детска литература «Петя Караколева» и за журналистика на Българската асоциация на регионалните медии – Свети Константин-Кирил Философ.

Всеки ден не откривам изложба, има емоция и настроение, коментира склупторът.

Той поздравява съгражданите си с предстоящия празник на Кърджали и се надява някои от тях да посетят художествената галерия, за да видят творбите му. Много иска те да ги харесат и да изпитат удоволствие от срещата.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *