В България всички се правят, че няма частни театри

  • 26 години представленията ни се играят в пълни зали, споделя Искра Радева, продуцент, режисьор и актриса в «Искри и сезони» при гостуването си в Кърджали
  • Не се изкушавам да вземам приятели, а търся кой актьор е най-подходящ за съответната роля, казва известната актриса

Интервю с Искра РАДЕВА на Валентина ИВАНОВА

Г-жо Радева, в последните дни големият театър, който българите гледат, се играе в парламента. Следите ли политическите събития у нас?

– От Народното събрание не можем да се вредим ние, актьорите! Смятам, че единственият начин да оцелеем като нация е да се сплотим, а политиците бързо да се стегнат и да гласуват бюджета на страната, за да не обричат народа на мизерия.

Как се отразяват аномалиите в обществото върху дейността на един частен театър, какъвто вие ръководите?

– Усещат се навсякъде. В България всички се правят, че няма частни театри. А моят – «Искри и сезони» оцелява вече 26 години и то без държавна субсидия. Слава Богу, че през тези 26 години всичките ми представления се играят в пълни зали. Публиката ни повярва, заобича и очаква. Какво по-хубаво от това? Не ми трябват нито субсидиите им, нито нищо… Два пъти кандидатствах във Фонд «Култура», но не получих одобрение. Вероятно там смятат, че частните театри са си много добре и нямат нужда от подкрепа.

– Как тогава оцелява вашият театър? Каква е тайната на успеха?

– Винаги съм се опитвала да избирам подходяща драматургия. Голяма част от пиесите са с награди за драматургия в съответната държава. След броени дни е премиерата на «Телефонна любов» на американския автор Нийл Саймън. Той в момента е най-големият съвременен драматург и най-скъпо платеният. В Кърджали сме идвали с неговата пиеса «Лоши момичета».

Искам комедиите, които играем, да не са ситуационни, а зад смеха да прозира нещо по-сериозно, което да накара зрителите да се замислят. От друга страна, в истинския ни живот е такава драма, че няма нужда да гледат драма и на сцената. Иска ми се хората да дойдат да се разтоварят от ежедневието, да се посмеят час-два от сърце, да си тръгнат с усмивка и дълго след това да говорят за представлението.

За успех на театъра, разбира се, е важен и актьорският състав. Не се изкушавам да вземам приятели, а търся кой актьор е най-подходящ за съответната роля. Зрителите в Кърджали, които гледаха «Втори меден месец», са видели Антон Радичев в една роля, която все едно е писана за него от английските писатели Мортимър и Кук, пасва му като ръкавица.

– Как се справихте през последните две години, когато пандемията затвори театралните зали?

– През 26-те години на нашия театър сме преминали през много трудни периоди. Имаше времена, когато на хората не им беше до кино и театър, защото едва оцеляваха. Но все пак идваха на представления. Не помня в кой град беше, хора ми казваха: Пазим си паричките за вашите гостувания. Като чуя такива думи, после седмици наред нищо не може да ме ядоса! Пандемията ни спря и нас за две години. Аз самата прекарах много тежък Ковид. Но пък след това хората бяха зажадняли и театрите се напълниха.

– Сега май се задават нови предизвикателства – скъп ток, инфлация и т.н. Как ще я карате?

– Както винаги, бюджетът за култура ще е нищожен Тази зима ни очакват скъп промишлен ток, скъпо парно… Плашат ни и с нови вируси… Ние пътуваме много и играем в големи салони, не можем да държим публиката на студено. Вероятно театрите отново ще затворят и отсега стоим на тръни.

– Какво, според вас, е отношението на българската държава към културата?

– Години наред правителства наред не обръщат внимание на културата. Ние сме хората, които повдигат духа на нацията, доста паднал напоследък. А един народ без дух е нещо страшно. Защо нашите държавници не го разбират, не знам! Слава Богу, има кметове, които са разбрали колко е важно за хората, особено за младото поколение, да идват на театър и на кино, да се изгражда у тях желание и стремеж да се докосват до култура. Затова съм много благодарна на кмета на Кърджали Хасан Азис, че ни покани да зарадваме кърджалийската публика в навечерието на празника на града.

Искра Радева завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в последния клас на Апостол Карамитев и от същата 1973 година става част от трупата на Народния театър за младежта

През 80-те и 90-те години Искра Радева се занимава с дублаж на сериали за БНТ, като най-известната ѝ роля в озвучаването е Меги Клийри в „Птиците умират сами“. Участва също и в дублажа на сериалите „Богат, беден“ и „Завръщане в Рая“. През 90-те години проявява активност в шоубизнеса, поп музиката и камерната сцена, изявява се като автор на текстове на песни и спектакли.

След като напуска Младежкия театър, създава свой театър – „Искри и сезони“, проявявайки се като продуцент и режисьор, като едновременно с това участва и като актриса в театралните постановки.

26 години Искра Радева е организатор на грандиозния концерт «Коледни звезди» в зала 1 на НДК като събира на сцената любимците на България – дует „Ритон“, Васил Найденов, Веселин Маринов, Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Деси Добрева, Кристина и Михаил Белчеви и др.

Театър «Искри и сезони» е гостувал многократно в Кърджали. Последно  представлението на пиесата «Втори меден месец» се игра на 19 октомври 2022 година като част от програмата за празника на града.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *