Адът на земетресението: Опустошени сме. Боже мой… Спасете ни! И няма никой

Земетресението, последвано от продължаваща и днес поредица от силни вторични трусове, е най-голямото, регистрирано в световен мащаб от година и половина.

Предишното бе това в отдалечения Южен Атлантик през август 2021 г., засечено от Геоложката служба на САЩ.

Сегашният трус е най-смъртоносният в Турция след този с подобен магнитуд през 1999 г., който уби повече от 17 000 души.

Загиналите при земетресението от понеделник и последвалите вторични трусове в Турция се увеличиха до 3381 души, съобщи Агенцията за борба с бедствията и извънредните ситуации (AFAD). Според нейния представител Орхат Татар:

  • ранените са 20 426
  • разрушените сгради са 5775
  • вторичните трусове към момента са 285.

От съседна Сирия съобщават за близо 1500 жертви, което означава, че загиналите в трагедията са почти 5 000

Повече от 24 часа след мощното земетресение, ударило Турция и Сирия, двете страни са изправени пред мащаба на бедствието, от което ще трябва да се възстановяват години.

Продължават спасителните работи – често под дъжд и мокър сняг, прекъсвани от още вторични трусове, на път е помощ от цял свят.

Но и започват да се чуват болезнено известните въпроси от голямата трагедия от 1999 г. – защо рухнаха над 5600 сгради и само силата на земетресението ли е виновна за това.

Мразовитото зимно време затрудни усилията за търсене на оцелели през нощта. Г

Гласът на жена се чу да вика за помощ под купчина развалини в южната провинция Хатай. Наблизо безжизнено лежало тялото на малко дете, разказва „Ройтерс“

Плачейки под дъжда, Дениз кърши ръце от отчаяние: „Вдигат шум, но никой не идва“, каза той. „Опустошени сме, опустошени сме. Боже мой… Те викат. Казват „Спасете ни“, но ние не можем да ги спасим. Как ще ги спасим? Няма никой от сутринта.“

Поне 3500 военни помагат на вероятно 4-5 пъти повече спасители и доброволци, но районът на бедствието е голям, не достига тежка техника за повдигане на руините над затрупаните оцелели, а и инфраструктура и пътища са прекъснати на много места.

В Кахраманмараш, северно от Хатай, цели семейства се събраха около огньове и се увиха в одеяла, за да се топлят. „Едва се измъкнахме от къщата“, каза Несет Гюлер заедно със скупчените около огъня четири нейни деца. „Положението ни е бедствено. Гладни сме, жадни сме. Мизерия.“

В турския град Искендерун спасителите търсеха оцелели под огромна купчина отломки, която някога е била част от интензивното отделение на държавна болница.

Здравните работници направиха каквото могат, за да се справят с новия наплив от ранени пациенти. „Имаме пациент, който беше откаран в операция, но не знаем какво се е случило“, каза Тулин, жена на около 30 години, която плаче пред болницата и се моли, разказва „Ройтерс“.

Това е един от разрушените обекти, повдигнали въпроса как е построен и защо е рухнал, след като би трябвало да са спазени специални условия за устойчивост на земетресения на такива сгради.

Времето изтича за спасяването на стотици семейства, които все още са в капан под развалините на разрушени сгради, каза във вторник ръководителят на управляваната от сирийската опозиция служба за гражданска защита.

Раед ал Салех каза пред „Ройтерс“, че е необходима спешна помощ от международни групи за спасителните усилия на организацията, известна като Белите каски, в контролираната от бунтовниците Северозападна Сирия, където убитите и ранените са стотици.

Но постоянният координатор на ООН Ел Мостафа Бенламлих – високопоставен служител на хуманитарната организация на ООН – каза, че щетите по пътищата, недостигът на гориво и суровото зимно време в Сирия възпрепятстват реакцията на агенцията.

Още преди земетресението ООН изчисли, че повече от 4 милиона души в Северозападна Сирия, много разселени от 12-годишния конфликт и живеещи в лагери, зависят от трансгранична помощ.

Броят на жертвите може да нарасне до над 20 000 души, каза за агенция „Франс прес“ Катрин Смолууд, старши служител по спешни случаи на Световната здравна организация за Европа.

„Продължава да съществува потенциал за още срутвания на сгради, така че често виждаме от порядъка на осемкратно увеличение на първоначалните данни“, каза тя. Коментарът ѝ бе направен, когато жертвите бяха около 2600, т.е. два пъти по-малко от съобщенията от тази сутрин. „Винаги виждаме едно и също нещо при земетресенията за съжаление, а то е, че първоначалните съобщения за броя на загиналите или ранените хора ще се увеличат значително през следващите седем дни.“

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) заяви във вторник, че е особено обезпокоен за райони в Турция и Сирия, от които не се появява информация след голямо земетресение, което уби хиляди.

„Ние сме особено загрижени за области, за които все още нямаме информация“, каза д-р Тедрос Аданом Гебрейесус на срещата на изпълнителния борд на СЗО в Женева. „Картографирането на щетите е един от начините да разберем къде трябва да насочим вниманието си.“

Източник: Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *