Четирима души са арестувани в Турция след „провокативни съобщения“ за вчерашните земетресения

Турската полиция съобщи днес, че е арестувала четирима души след „провокативни съобщения“ в социалните мрежи за вчерашното земетресение с магнитуд 7,8, което удари югоизточна Турция, предаде АФП.

Земетресението, последвано от мощни вторични трусове, уби по най-нови данни над 5000 души в Турция и Сирия. Хиляди хора бяха ранени и останаха без домовете си в големия студ.

Четиримата бяха арестувани след разкриването от полицията на акаунти, споделящи „провокативни публикации, целящи да създадат страх и паника“, уточни полицията в съобщение, без да уточнява съдържанието на съобщенията.

В турските социални мрежи има много съобщения от хора, които се оплакват от недостатъчни усилия за издирване и спасяване на хора в техните райони, особено в Хатай.

„Информацията за адреса и местонахождението на гражданите, потърсили помощ, незабавно се проверява и се извършва координация“, се казва в съобщението на полицията.

Миналия октомври Турция прие закон срещу дезинформацията, който наказва разпространението на „фалшиви новини“ с до три години затвор.

Снимка:  БГНЕС
Източник: Факти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *