Министерството на туризма: Концесионерите на плажове да сигнализират при съмнения за замърсяване

Концесионерите на плажове да сигнализират Министерството на туризма при всяко съмнение за замърсяване на водите след разрушаването на язовирната стена на „Нова Каховка“. Ресорният министър Зарица Динкова е изпратила писмо до тях, в което ги информира за предприетите действия и ги призовава за активна позиция при всяка ситуация, в която преценят, че имат нужда от съдействие, предава БНР.

Към момента няма данни за замърсяване и превишени стойности в района на българското черноморско крайбрежие след разрушаването на язовир „Нова Каховка“, разположен на река Днепър в Украйна. Това показват данните от засиления мониторинг, който министърът на околната среда и водите възложи още на 8 юни във връзка с инцидента. Мониторингът проследява потенциалното въздействие на водите по течението на река Днепър върху Черно море. До момента не са установени превишения по нито един от изследваните показатели – нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий 137 и тритий.

Министерството на туризма изиска ежедневна информация от МОСВ, където постъпват обобщени данни за състоянието на водите в акваторията на Черно море, както и ежеседмична сводка от МВР за безопасността по плажовете по българското крайбрежие.

Министър Зарица Динкова призова за активност и концесионерите. Сигнали могат да се подават на Зеления телефон на МОСВ: 0887 088440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: nccw@moew.government.bg. Екипи на Министерството на туризма са в готовност за съдействие.

По актуалните официални данни на Управлението по екология и природни ресурси към Киевската областна държавна администрация основните показатели по екологичната ситуация са в нормални граници и не е констатирано наличие на завишени стойности на замърсяване вследствие на наводненията, причинени от терористичния акт срещу язовир „Каховка“.

Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *