Пламена от Дрангово получи Сертификат за голямата награда на Фондация „Кичка Савова“

Валери КОВАЧЕВ

Младата народна певица Пламена Манолова от село Дрангово, Кирковска община, получи Сертификат за голямата награда на фондация „Кичка Савова“. Тя е лауреат от Дванадесетия международен фолклорен фестивал „С песните на Кичка Савова“, който се проведе на 27 и 28 май в село Сладун, община Свиленград.

Пламена Манолова беше в Майсторския клас, ръководен от Дарина Славчева Славова – народна певица, солист на ФА „Тракия“ – Пловдив, преподавател по „Фолклорно пеене“ в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София, ученичка на народната певица Кичка Савова.

Сертификатът й беше връчен от председателя на Фондация „Кичка Савова“ Стефка Здравкова, дъщеря на Кичка Савова, в една от залите на ФА „Тракия“ в Пловдив, където се проведе майсторския клас. Участниците в него трябваше да разучат по една песен на Кичка Савова, която представиха на концерта.

Преди концерта Георги Андреев, главен диригент и директор на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“  представи двадесет нотирани песни на Кичка Савова.

Пламена Манолова е десетокласничка в Националното училище по фолклорни изкуства в Широка лъка. Носител е на десетки награди от международни и национални фолклорни конкурси и фестивали. През миналата година завоюва златен медал от Националния събор на българското народното творчество в Копривщица.

Наред с училището в Широка лъка тя представя и читалището в Дрангово. Неин първи художествен ръководител е Асен Михайлов, който продължава да бъде неотлъчно до нея във всички фестивали и концерти, в които участва.

За да подкрепи Пламена в Пловдив беше дошъл Ганчо Гавазов,  диригентът на хора и преподавател в Музикалното училище в Широка лъка.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *