Смъртноносният път до Европа: За 3 дни рибар откри 15 трупа на мигранти в мрежите си

С нарастването на броя на мигрантите, които се опитват да стигнат до Европа, нараства и броят на смъртните случаи в Средиземно море.

Докато служители на Европейския съюз се борят да овладеят миграцията през границите, тежкото положение на онези, които бягат от бедността и преследването, оставя своя трагичен отпечатък по бреговете на Тунис.

Когато рибарят Усама Дабеби започва да тегли мрежите си, лицето му се взира тревожно в съдържанието им, разказва „Би Би Си“.

„Вместо риба, понякога „улавям“ мъртви тела. Първият път, когато това се случи, изпитах страх. После малко по малко започнах да свиквам. След това – изваждането на мърво тяло от мрежата си започна да става като хващането на риба“, разказва 30-годишният тунизиец.

За три дни 30-годишният рибар е открил телата на 15 мигранти в мрежите си.

„Веднъж намерих труп на бебе. Едно бебе може ли да бъде виновно и отговорно за нещо? Плачех. Когато видя възрастни, е различно. Те са имали своя живот. Но то не е видяло нищо“.

От 10-годишен Усама Дабеби хвърля мрежите си за улов. В онези години е един от многото рибари в морето, през последните години обаче повечето му колеги са продали лодките си за огромни суми на контрабандисти на хора.
„Много пъти са ми предлагали невероятни суми, за да продам лодката си. Винаги съм отказвал, защото, ако някой се удавеше след като се е возил на нея, никога нямаше да си простя“, споделя мъжът.

Между януари и април тази година около 24 000 души са напуснали тунизийското крайбрежие с импровизирани лодки и са стигнали до Италия, според агенцията на ООН за бежанците.

Страната е най-голямата отправна точка за мигранти, които се опитват да стигнат до Европа. По-рано такава беше Либия, но насилието срещу мигранти и отвличанията от престъпни групировки отклоняват вече бежанците. Потъналата лодка край гръцкото крайбрежие миналата седмица обаче, която взе най-малко 78 жертви, а 500 души изчезнаха, е отплавала от Либия.

Много ръждясващи и гниещи лодки и кораби са наполовина потопени във водата или са натрупани на огромни купчини до пристанището на Сфакс в Тунис. Те са напомнят за опасностите по най-смъртоносния миграционен маршрут в света, предаде bTV.

Друго силно напомняне е гробището в покрайнините на града.

Редици от прясно изкопаните гробове лежат празни в разширената част на гробището в очакване на следващото морско бедствие. Но те няма да са достатъчни. Сега се планира ново гробище, изцяло посветено на мигрантите.

Само за период от две седмици по-рано тази година телата на повече от 200 мигранти са извадени от морето край Сфакс.

27 000 души са загинали, опитвайки се да стигнат до Европа от 2014 г. Много от загиналите са неидентифицирани.

Снимка: БГНЕС
Източник: dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *