Кабинетът ще предложи на Урсула фон дер Лайен и двете номинации за еврокомисар Решението взе МС на извънредното заседание, предстои среща на българския премиер с председателката на ЕК

Даниел Лорер и Илиана Иванова са кандидатурите за еврокомисар, обяви премиерът акад. Николай Денков на брифинг в Министерския съвет. Решението беше взето на извънредно заседание на правителството, което обсъди номинацията на ГЕРБ и номинацията на ПП-ДБ, но в крайна сметка не даде превес на единия пред другия.

„Както вече знаете, има две кандидатури за еврокомисар. Представени са в писмото до председателя на Европейската комисия – Урсула фон дер Лайен. Двете имена са известни на общността – Даниел Лорер и Илиана Иванова. И двамата имат много висок експертен опит“, каза премиерът, като определи за достойни и двете номинации и като кандидати със „сериозен експертен опит и натрупани активи в различни области“.

„Г-жа Иванова има повече опит в Европейската сметна палата. Г-н Лорер има много богат опит в иновациите, в бизнеса и като български депутат и член на комисиите в Народното събрание, също така като първи министър на иновациите и растежа в България“, коментира Денков.

„В писмото-покана е предоставена възможността за две кандидатури, ние се възползваме от нея. И двете кандидатури са много силни и имат своя специфика. Във вътрешните процедури на ЕК трябва да видят кой от двамата кандидати би се вписал най-добре в настоящата структура“, добави той.

Денков посочи, че „от една страна Даниел Лорер има по-близък профил до иновации и ресора, който имаше Мария Габриел“. „Г-жа Иванова има друг профил, който може да се окаже ценен. Тази оценка ще е комплекса и не можем да я направим от София“, направи уговорка министър-председателят.

Срещата му с Урсула фон дер Лайен е насрочена за следобедните часове другата сряда, съобщи говорител на ЕК по-рано днес.

Следващата седмица в четвъртък и петък се очаква премиерът Денков да участва за пръв път в заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще обсъдят за пореден път европейския отговор на войната в Украйна, повишаването на сигурността в областта на икономиката, подобряването на европейската отбрана. В дневния ред на срещата е включен и въпросът за отношенията ЕС-НАТО.

Европейският съвет ще обмени мнения по темата с миграцията, включително по отношение на охраната на външните граници. Очаква се в заседанието по видеовръзка отново да се включи украинският президент Володимир Зеленски, а за първи път на този съвет България няма да бъде представена от президента, а от премиера.

Източник:  dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *