Гръцките избиратели днес гласуват за парламент

В Гърция тази сутрин в 7 ч. избирателите започнаха за се отправят към секциите за парламентарните избори – втори в рамките на малко повече от месец.

На предишния вот на 21 май убедително победи дясноцентристката Нова демокрация, която получи почти 41 процента от гласовете, но остана с няколко депутати под мнозинството, което би и позволило да сформира самостоятелно правителство. Затова лидерът ѝ Кириакос Мицотакис върна проучвателния мандат – именно с намерението да предизвика нови избори, на които смята, че ще си осигури значително над абсолютното мнозинство от 151 места в 300-членния парламент. При липсата на реалистични възможни коалиционни схеми сред опозиционните партии, втората и третата сила, лявата СИРИЗА и лявоцентристкият ПАСОК, също не изпълниха проучвателните мандати и избраният през май парламент просъществува едва един ден, преди да бъде разпуснат от президента Катерина Сакеларопулу.

Желанието на Нова демокрация за самостоятелно управление е вероятно да се сбъдне, дори резултатите от вота през май да се повторят, защото днешните избори се провеждат по различна избирателна система. Според нея най-голямата партия автоматично получава 20 допълнителни места в случай, че получи повече от 25 процента от гласовете, както и по още един депутат бонус за всеки половин процентен пункт отгоре, но най-много 50 допълнителни места.

Според социологическо проучване, проведено от агенция „Алко“ и публикувано от „Вима“, за Нова демокрация имат намерение да гласуват между 39,8 и 43,8 процента от избирателите, за СИРИЗА – от 17,8 до 21,8 процента, а за ПАСОК – от 10,2 до 13,2 процента. Гръцката комунистическа партия (ГКП) ще получи между 6,4 и 8,4 процента от гласовете, националистическото „Гръцко решение“ – между 2,7 и 4,3 процента и лявата евроскептична партия „Плевси елефтериас“ („Курс на свободата“) – между 2,7 и 4,3 процента.

Подобна картина очертава и проучването на „Пулс“, направено за телевизия Скай. Според него Нова демокрация ще вземе 38,5 процента от вота, СИРИЗА – 19 процента, ПАСОК – 11,5 процента и ГКП – 11,5 процента. „Гръцко решение“, консервативната НИКИ и „Плевси елефтериас“ получават според тази анкета около 3,5 процента, т.е. над изборния праг от 3 процента.

Дори в случай, че в новия гръцки парламент влязат седем партии, което се смята за най-вероятния сценарий, а не пет, както беше на предишните избори, Нова демокрация ще има абсолютно мнозинство.

Друга промяна в сравнение с изборите на 21 май е, че на днешния вот отпада преференцията, т.е. избирателите могат да избират само между партийните листи, но не могат да променят подреждането в тях.

Право на глас днес имат гръцките граждани, които са навършили или навършват 17-годишна възраст през тази година. Броят на гласоподавателите е малко над 9,8 млн. души, а правото си на глас на миналите избори упражниха около 61 процента от тях. На миналия вот за първи път беше осигурена възможност и за гласуване на гърците, които живеят в чужбина. Онези от тях, които се регистрираха за настоящите избори, вече гласуваха, защото вотът в чужбина се проведе още вчера. Броят на регистрираните в чужбина гръцки гласоподаватели е над 25 хиляди души, за които бяха открити секции в 35 държави.

Гласуването на днешните избори ще продължи до 19 ч., след което ще бъдат обявени резултатите от екзитпола. Към 20:30 ч. ще започне обявяването на първите междинни резултати от преброяването на гласовете, а към 22 ч. се очаква да станат известни резултатите от 80-90 процента от секциите.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *