„Историците“ от СУ „Васил Левски“ с „поход“ в Централните Родопи

Нов живот

От 22 юни до 24 юни учениците от VIIIв клас, профил „Обществени науки“ с разширено изучаване на немски език посетиха редица обекти в Централните Родопи. В рамките на три дни те посетиха културно-исторически и природни обекти. Целите на учебно-опознавателната екскурзия бяха да се създадат условия за надграждане на знанията и уменията на учениците, както и възможности за социализация и общуване на учениците и педагогическите специалисти извън училищната и семейната среда. Получаване на трайно интегрирани знания и  умения, които подобряват личностното развитие. възпитание в дух на родолюбие и подкрепа за формиране на национални и общоевропейски ценности.

На Момчилова крепост учениците се докоснаха до историята на Византийската империя и средновековна България и се насладиха на спиращи дъха панорамни гледки. Следваща спирка от маршрута беше Каньонът на водопадите, който се намира близо да Смолян. Прекрасна и прохладна екопътека, която се намира в резерват Сосковчето. Водопадите по маршрута са десетки, като най-високият водопад е водопадът „Орфей“.

 

Вторият ден учениците посетиха крепостта „Калето“, откъдето се откриват прекрасни панорамни гледки, а крепостта е била ключова за контрола на пътищата, свързващи ключовите римски пътища Via Militaris и Via Egnatia. Друг обект от маршрута бе пещерата „Ухловица“, която пленява посетителите с красивите си образувания и галерии. Учениците имаха възможност да се докоснат и до епохата на Възраждането. Те посетиха Агушевите конаци – архитектурен ансамбъл от две представителни жилищни сгради и стопански постройки. Съградени са така, че да образуват 3 самостоятелни двора, изолирани един от друг с вътрешни зидове. Агушевите конаци са построени през първата половина на XIX век, като жилище за Салих Ага неговите трима синове.

Учениците се поклониха пред българските войници, които дават живота си за освобождението на Родопите по време на Първата балканска война. Те посетиха паметника – костница, който се намира на връх Средногорец.

На третия ден програмата приключи с посещение на Бачковския манастир „Успение Богородично“, където учениците се запозната с историята на манастира и легендите, които съществуват, насладиха се и на красотите на Бачковските водопади, а краят на историческото приключение бе сложен на Асенова крепост, където отново се върнаха назад във времето, за да си припомнят времето на един от най-успешните български владетели Иван Асен II.

Преживяванията от този „исторически поход“, а също и новите неща, които са научили, учениците ще споделят в четиринадесетия брой на историческия бюлетин на клуб „Историкон“, който ще излезе в началото на следващата учебна година.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *