Концерт на „Мистерията на българските гласове“ събра българи и белгийци в град Гент

Хорът „Мистерията на българските гласове“ изнесе концерт в белгийския град Гент. Събитието събра и българи, и белгийци в зала „Bijloke“ в града, а изпълненията на нашите сънароднички изправиха публиката на крака, разказа специално за рубриката БГ Свят на БТА председателят на Българското културно дружество в Гент Антония Михайлова.

Беше много вълнуващо, никога не съм виждала тази концертна зала, която е с капацитет от 800 души, пълна. Овации на крака по време на концерта, беше вълшебно преживяване. „Bijloke“ е известна като най-старата концертна зала в света. Преди началото една от певиците даде открит урок по народно пеене за два хора – „Балкански хор“ от Гент и „Булгапея“ от Брюксел“, сподели още Антония Михайлова.

Залата беше препълнена. 800 човека – преди всичко фламандци. Беше велико. Такова нещо никога не е правено“, каза за БТА председателят на Българската културна асоциация в Белгия Таня Станева.

С концерта Българското културно дружество „Магическият глас“ в Гент отбеляза десетата годишнина от своето основаване.

Успяхме да се справим с организацията с помощта на субсидии от България, които получихме чрез и с подкрепата на българското посолство в Белгия и лично на посланик Пламен Бончев, както и благодарение на съвместната ни работа с интеркултурния център „De Centrale“ в Гент. Удовлетворени сме, горди и безкрайно щастливи, че успяхме да организираме това събитие и че толкова хора се докоснаха до красотата, самобитността, силата и съвършенството на тези мистични гласове“, допълни председателят на дружеството.

Българското културно дружество в Гент (Bulgaarse culturele vereniging) „Магическият глас“ (De Magische stem)  е учредено през 2013 година.

По стечение на обстоятелствата и тогава откриването стана с концерт на Хора на пловдивските момчета“, разкри още Антония Михайлова и допълни: „Дружеството ни организира различни културни мероприятия, между които концерти с класическа музика, в които се изявяват млади български таланти. Гостували са ни куклени театри от България, имаме група за български народни танци „Танцуващи сърца“, от няколко години и българско неделно училище, което се стремим да развием и разширим“.

Източник: bta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *