За мястото на костенурките в необятния космос, разказаха от Дънди на младежки форум Златодобивната компания представи дейността си на научния фестивал „Ало, Космос! Говори България! 3.0“

Нов живот

На 29 юни, за трета поредна година, се проведе младежкият научен фестивал „Ало, Космос! Говори България“, организиран от националния „Space & Seam“ клъстер и Атлантическия клуб в България, с решаващата подкрепа на посолството на САЩ у нас и НАСА.

И тази година фестивалът, който се проведе в София Тех Парк, развихри въображението на младежите в България и ги насърчи да мислят и планират, да следват кариера в областите на науката, инженерството и технологиите, да вярват в себе си и да намират решения на всичко чрез науката.

„Дънди Прешъс Металс“ взе участие по време на събитието и демонстрира силата на иновациите в минната индустрия. Екип от специалисти в компанията представиха дейността на двете дружества в България – рудник „Челопеч“ и рудник „Ада тепе“, разказаха за модернизацията и стремежът към непрекъснато усъвършенстване, навлизането на нови технологии и модернизацията на производството. Интересно за всички посетители на щанда беше връзката на златодобивното предприятие в Крумовград и опазването на костенурките. Децата, техните преподаватели и родители слушаха с интерес вълнуващата история за опазването на околната среда и местообитанието на двата вида защитени костенурки – шипоопашата и шипобедрена. Най-авантюристично настроените деца с огромно любопитство и нетърпение очакваха подземната обиколка на рудник „Челопеч“ с очилата за виртуална реалност. Благодарение на тях имаха възможност да разгледат подземните галерии, да се запознаят с начина на добив и преработка на рудата и да видят от близо машините, с които се извършва цялата подземна дейност. Представител от отдел „Технически служби“ показа автономния самообучаващ се дрон, който помага на маркшайдерите в тяхната работа. Иновация, която грабна вниманието на малки и големи. Друга атракция, която предизвика интерес и дълго чакане на опашка беше фото будката за моментни снимки пред различни фонове от двете дружества. Всеки, който имаше желание си направи забавна снимка за спомен от посещението на щанда на „Дънди Прешъс Металс“.

Темите на фестивала отново бяха насочени към Космоса и Вселената, включително черни дупки, телепортация и квантово криптиране, пътешествие във времето, клониране и живот до границите на безсмъртието, Антарктида и всичко, за което Жул Верн и фантастиката са се сетили или пук още не. По традиция програмата на фестивала включваше и множество научни работилници, интерактивни изложения и разговори с учени от най-различни области. „Ало, Космос! Говори България! 3.0“ е не просто фестивал, а пътека към невероятни светове и вълнуващи възможности на бъдещето.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *