Безредиците във Франция прерастват в грабежи на магазините

Около 45 000 полицаи и няколко бронирани автомобила се включиха в потушаването на протестите във Франция, които продължиха четвърта поредна нощ, след като във вторник силите на реда застреляха 17-годишен младеж, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Подпалени бяха сгради и превозни средства, имаше разграбени магазини, а президентът  Еманюел Макрон се оказа изправен пред най-тежката криза след протестите на „жълтите жилетки“, които избухнаха през 2018 година.

Безредиците се разразиха в цялата страна, включително в градове като Марсилия, Лион, Тулуза, Страсбург и Лил, както и в Париж, където във вторник в предградието Нантер беше застрелян 17-годишният Наел М., който е бил от алжирски и марокански произход.

Смъртта му отново разпали недоволството сред бедните градски общности със смесено население, които се оплакват от полицейско насилие и прояви на расизъм.

Вътрешният министър Жералд Дарманен съобщи, че близо 1000 души са били задържани през четвъртата поредна нощ на вълнения, предаде Франс прес. Френското министерство на вътрешните работи съобщи, че са били извършени 994 ареста. 79 полицаи и жандармеристи са били ранени. Около 1350 автомобила са били подпалени. 234 сгради са били опожарени или са понесли щети. Властите са регистрилали общо 2560 пожара.

В социалните мрежи се появиха кадри, на които се вижда експлозия, разтърсила стария пристанищен район на Марсилия. Градските власти заявиха, че причините за взрива се разследват и че няма данни за пострадали.

В централната част на Марсилия протестиращите разграбиха оръжеен магазин и откраднаха няколко ловни пушки, но не и боеприпаси, съобщи полицията. Един човек е бил арестуван с пушка, която вероятно е била взета от магазина.

В Марсилия са били задържани общо 80 души, а трима служители на реда са били леко ранени.

Кметът Беноа Паян призова правителството незабавно да изпрати допълнителни части за борба с безредиците.

В третия по големина град във Франция – Лион, жандармерията изпрати бронетранспортьори и хеликоптер.

Дарманен поиска от местните власти в цяла Франция да спрат движението на автобусите и трамваите от 21:00 ч. местно време (19:00 ч. по Гринуич) и заяви, че са изпратени 45 000 полицаи, което е с 5000 повече от предходния ден.

„Следващите часове ще бъдат решаващи и знам, че мога да разчитам на вашите безупречни усилия“, обърна се той към пожарникарите и полицаите.

В главната вечерна новинарска емисия на телевизия Те Еф 1 вътрешният министър коментира въпроса дали правителството ще обяви извънредно положение. „Съвсем просто: не изключваме нито една хипотеза и ще видим какво ще реши президентът след тази вечер“, обясни Дарманен.

В Париж полицията разчисти протестиращите от емблематичния централен площад „Конкорд“.

От избухването на размириците досега са ранени над 200 полицаи, а стотици демонстранти са арестувани. Дарманен посочи, че средната им възраст е 17 години.

Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *