Европа остава неизвестно дълго без космически ракети

Европейската ракета „Ариана 5“ (Ariane 5) бе изстреляна в нощта срещу четвъртък от Френска Гвиана за последен път след 27 години изстрелвания. Тя изведе в орбита  два военни комуникационни сателита – един френски и един германски, съобщи брюкселското издание Юрактив.бг, като се позова на АФП.

Континентът неочаквано се оказа без начин да извежда самостоятелно спътници в космоса поради забавяне на следващото поколение ракети „Ариана 6“. Европа доскоро зависеше от „Ариана 5“ за тежки мисии, а от руската ракета носител „Союз“ за средни полезни товари и на италианската „Вега“ за малки.

След началото на войната в Украйна Москва оттегли достъпа до „Союз“, а модернизираната „Вега C“ остава приземена след провала на второто й изстрелване през декември.

117-ият и последен полет на ракета „Ариана 5“ бе отлаган два пъти. Първоначално бе планиран за 16 юни, но бе отменен поради проблеми с ускорителя на ракетата.

Развитието на фамилията ракети-носители започва през 1973 г., като първата „Ариана 1“ излита през 1979 г., а дебютът на „Ариана 5“ през 1996 г. е неуспешен. По-късно тя възстанови доверието в себе си и изведе в орбита множество товари, сред които телескопа „Джеймс Уеб“ през 2021 г. в партньорство с НАСА и Канадската космическа агенция, както и в европейската мисия „Розета“ за преследване на комети през 2014 г.

„Трудни времена“

Пазарът на ракети-носители все повече се доминира от американската фирма „Спейс Екс“ (SpaceX) на Илън Мъск, чиито ракети се изстрелват веднъж седмично.

Eвропейската космическа агенция бърза с разработването на по-евтина „Ариана 6“, за да спечели предимство пред  конкурента „Фалкон 9“ (Falcon 9) на „Спейс Екс“.

Тъй като нямаше други възможности, Eвропейската космическа агенция  беше принудена да се обърне към конкурента за успешното изстрелване на своя космически телескоп „Евклид“ в събота.

Остава неясно как агенцията ще пусне следващия кръг от сателити за глобалната навигационна система на Европейския съюз „Галилео“.

На Парижкото въздушно изложение по-рано този месец директорът на Европейската космическа агенция Йозеф Ашбахер призна, че това са „трудни времена“ и добави, че всички „работят интензивно“, за да подготвят „Ариана 6″ и „Вега С“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *