Най-малко шестима души пострадаха при бягане пред бикове в Испания

Най-малко шестима души пострадаха тази сутрин по време на второто бягане пред бикове на тазгодишния фестивал на Сан Фермин в Памплона в Северна Испания, предаде ДПА.

При първото бягане пред бикове, което се проведе вчера, пострадаха още шестима души, но никой от дванадесетте не е пострадал тежко.

Ранените днес имат предимно натъртвания, съобщи испанската държавна телевизия.

Сред хората, на които е оказана медицинска помощ в болница, са и трима граждани на САЩ, съобщи новинарската агенция „Европа прес“.

Фестивалът в чест на светеца-покровител на града, Сан Фермин, започна в четвъртък и приключва следващия петък. Всеки ден рано сутринта пред шест бойни бика, някои от които тежат над 600 килограма, започват да тичат търсачи на силни усещания през стария град до арената за вечерните бикоборства.

Всяка година десетки млади бегачи биват ранявани по време на 825-метровото изпълнено с тръпка и тестостерон състезание из тесните улички на Памплона. От 1924 г. насам са регистрирани 16 смъртни случая, като последният е през 2009 година. Провеждат се общо осем бягания.

Тази година групите за защита на правата на животните подновиха протеста си срещу традиционното събитие, което се провежда от 1591 г., но вече е оспорвано и в Испания.

Активистите се облякоха в кървавочервени дрехи с качулки с рога и издигнаха плакати с надпис „Памплона: насилие и смърт за биковете“ на няколко езика. Въпреки критиките фестивалът привлича голям брой туристи от цял свят.

Източник: Дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *