Европа с нови мерки срещу изхвърлянето на храна

Съвсем скоро се очаква Европа да излезе с нови мерки против изхвърлянето на храна. Проект на европейска директива предвижда да се намали общото количество изхвърлени продукти в магазини, ресторанти и домакинства с 30 процента на човек до 2030 г.

Андрей избира здравословни продукти. Предпочита кварталните магазини и пазарува в малки количества, защото се стреми да не разхищава храна. Следи за срока на годност и не се презапасява.

„Просто се съобразявам с това и купувам храна, която да е съобразена с моя начин на хранене“, твърди Андрей. И допълва: „Разхищението не е добро и всеки човек трябва да се стреми да не разхищава храна“.

Според него купуването на храна от малки магазини и прецизирането на количеството е ключът към по-малко разхищения и здравословно всекидневие. За да накара магазините да не изхвърлят храна, Джейн Димитрова създават мобилно приложение, чрез което можем да си купим храни с изтичащ срок на годност.

„Платформата е безплатна. Има мобилно приложение за устройствата с различна операционна система. След като крайният потребител свали приложението и се регистрира, вижда една карта с различни търговски обекти, които предлагат храна за спасяване. По този начин плаща на място вече намалената с поне 40% цена и взима една вкусна кутия-изненада с продукти“, посочва Джейн Димитрова, съосновател на приложение за спасяване на храна.

Средно всеки жител в Европейския съюз изхвърля около 180 кг храна всяка година. От Българската хранителна банка също работят срещу ненужното разхищение. Те твърдят, че изхвърлянето на хранителни продукти не просто е пагубно за икономиката, но и е опасно за околната среда.

„Над 420 000 тона годишно само в България е храната, която се унищожава. Смисълът на това, което правим ние всеки ден, е колкото се може повече от тази храна да бъде дарена”, твърди Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българска хранителна банка.

От Българска агенция по безопасност на храните напомнят, че всеки от нас може да намали разхищението.

„Правилно подреждане на храните в хладилниците; преглеждането на тази храна, която по-рано е закупена – по-рано да се консумира; важно познание е четенето на етикета и разбирането на срока „най-добър до:“ – това е качествен показател за храната“, заяви Росен Малчев, главен експерт в дирекция „Контрол на храните“ в БАБХ.

До 2030г. ЕП работи над това да ограничи всекидневното разхищение на годна храна.

НОВА.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *