НАТО: Ако Украйна нe победи, няма да стои въпросът за нейното членство в Алианса

Новосъздаденият Съвет НАТО-Украйна постави днес началото на редовно участие на украинския президент Володимир Заленски в срещите на високо равнище на Алианса.

След вчерашното си разочарование, че не получи график за приемане на Украйна в НАТО, днес той бе доволен, че всички въпроси, засягащи отбраната на неговата страна, няма да се решават без нея, отбелязва Sega.bg.

Новият формат го удовлетворява и защото – както увери генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг – заседанията могат да бъдат свиквани по всяко време от всеки член, включително и от Украйна.

Двамата дадоха пресконференция преди началото на заседанието. Зеленски изрази разбиране, че няма как НАТО да се отвори за пълноправно членство на Украйна, докато тя е във война, защото иначе всичките 32 съюзни държави (ако се брои и скорошният член Швеция) ще се окажат автоматично във война с Русия. Столтенберг допълни, че това не дава последна дума на Русия кой може и кой не може да членува в пакта. Но той подчерта: „Ако Украйна не победи, няма да стои въпросът за нейното членство“. Това означава, че отблъскването на агресора е неотменимо условие.

Зеленски се срещна сутринта поотделно с германския канцлер Олаф Шолц, както и с министър-председателите на Канада, Австралия, Обединеното кралство и Нидерландия.

С Германия украинският президент договори доставките на системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, а с Нидерландия се съгласи през август да започне обучението на украински пилоти за изтребители F-16. Нидерландия и Дания бяха инициаторки на сформирането на група от десетина държави, които да тренират украински пилоти. Освен това Канада обеща на Украйна подкрепа под формата на бронирани машини, а Австралия – нов отбранителен пакет, включващ бронетранспортьори.

Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *