Българи, турци, гърци и французи ще готвят в центъра на Ивайловград Задава се 10-тото юбилейно издание на „Кулинарното наследство на Тракия”

  • Фестивалът на 1 и 2 септември ще покаже традиционните храни, поминък и занаяти

Валентина ИВАНОВА

Ивайловград отново ще демонстрира своето гостоприемство, традиционен култ към хубавата храна, опазване на занаятите и приятелско отношение с чуждоземци. Това ще се случи на 10-тото юбилейно издание на „Кулинарното наследство на Тракия”, насрочено за 1 и 2 септември 2023 г.

Лютеница с куртовска капия, направа на сапун, крафт бира, студено пресоване на ядкови малса, бонбони от трахана, бърканица, зелник под връшник, баници, баклави, тутманици, клинове, плодове и зеленчуци, както и мед, тахан, билки, вино и ракия – всичко това очаква гостите на фестивала.

Посетителите ще се запознаят с характерни обичаи, а в съпътстващата програма ще се насладите на автентични песни и танци, както от Ивайловградския край, така и от гостуващи групи.

Авторът Диляна Курдова ще представи книгата ”Размисли върху българската женска носия”.

Шеф-готвачите Юри Велев и Николай Илиев ще ни изненадат с кулинарни изкушения, а гостите от Франция, Гърция и Турция ще представят традиционни за техните държави ястия.

За децата е подготвена забавна програма с цирковите артисти Играчка-Плачко и много други изненади.

Забавлението през фестивалните дни ще осигурят Ансамбъл „Българе”, Жоро Любимеца, Надя Казакова и титаните от група «АКАГА».

Всички, които искат да бъдат участници във фестивала, могат да го заявят до 20-ти август на e-mail: chitalishtelibrary_ivg@abv.bg, включително на тел. 0883409300.

10-тото издание се организира отново от Община Ивайловград, в партньорство с Народно читалище „Пробуда 1914” и Slow Food Bulgaria.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *