12 екипа гасят в Ивайловградско, бедственото положение остава в сила

Цяла нощ се работи по овладяване на големия пожар в ивайловградско, който от вчера гори в района на селата Свирачи и Орешено. Пред екипа на Haskovo.life шефът на пожарната комисар Николай Вълчев съобщи че, вчера и през нощта участъците, до които има достъп  са обработени, става въпрос за огнищата от северната и западната страна.

Остава обаче тежко положението с огъня на изток и юг. Там района е изключително труднодостъпен, гъста растителност. Екипите са се опитали да работят на ръка, но без успех, защото огънят е върху иглолистна растителност, хвойни, които горят върхово.

Комисар Вълчев, съобщи още, че на терен работят 12 екипа с пожарни, като се организират пешаци с пръскачки и тупалки, за да се направи пореден опит за гасене на ръка, след като се направят и просеки, защото теренът наистина е много сложен.

Кметът на Ивайловград Диана Овчарова отново апелира хората да бъдат отговорни и внимателни и напомни, че до приключването на бедственото положение, се  забранява извършването на всякакъв вид земеделска дейност, със земеделска и неземеделска техника в горски и земеделски територии.

Припомняме, че пожарът в ивайловградско възникна в ранните часове на следобеда вчера. Той тръгва  от землище на село Свирачи, община Ивайловград. Горят стърнища, смесени гори, храсти и треви. Поради изключително високите температури и силни пориви на вятъра, пожарът се разраства и обхваща землище Орешино, община Ивайловград.

Динамичната обстановка, пресечния терен и липсата на горски пътища допълнително възпрепятстват гасенето на пожара. Засегнати около 5 000 дка. широколистни гори и храсти. В гасенето на пожара са се включили над 100 души, 10 пожарни автомобила, екипи на пожарната от РС ПБЗН – Ивайловград, Хасково, Свиленград, Харманли, Симеоновград, Димитровград, Крумовград, Тополовград, Смолян, служители на Държавно горско стопанство – Ивайловград, доброволци, служители на МВР, Общината и Доброволното формирование.

Припомняме също, областният управител Гинка Райчева отправи искане за тежка верижна техника от мините, която да се включи с прокарване на просеки , както и помощ от военните.

Към този момент няма опасност за населените места. Пожарът е в землището на Свирачи, далеч от къщите, но в трудно проходима местност.

Хасково.лайф

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *