Тагарев ще посети САЩ, за да провери производството на Ф-16

„През 2024 година бюджетът за отбрана ще нарасне“, каза пред журналисти във Варна министър Тодор Тагарев. По думите му бюджетът ще достигне 2% от брутния вътрешен продукт, съобщава „Труд“.

„Имайки предвид ситуацията със сигурността в Черно море, Военноморските сили ще получат известен приоритет“, каза още министърът.

Той допълни, че няма достатъчно наблюдения, за да даде цялостна оценка на дейността на военния флот, но вижда желание да се усъвършенстват способностите му и ще се работи в тази посока.

Министърът коментира, че още през тази година е осигурено повишение на заплатите на военнослужещите с 10%, но за преодоляване на проблема с недостига на кадри в армията ще се търсят комплексни решения. Това увеличение на възнагражденията показва разбиране и от правителството, и от Народното събрание, че нуждите на армията са съществени и разрешаването на проблемите с комплектоването е много важно, каза Тагарев.

На въпрос за изпълнението на проекта за бойните самолети Ф-16, министърът посочи, че три такива „вече са на конвейера“. Той уточни, че планира през есента да посети САЩ, за да види на място строежа на машините.

Министърът призова да се спрат спекулациите, че страната ни ще праща военнослужещи в Украйна. „Не бива да се стряскат хората, няма нито такива намерения, нито някакви обсъждания“, бе категоричен Тагарев.

Във Варна министърът на отбраната бе гост на събранието-концерт, посветено на празника на Военноморските сили (ВМС) на Република България.

Източник: Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *