BBC: Великобритания задържа трима българи за шпионаж в полза на Русия

Трима българи са арестувани във Великобритания заради подозрение в шпионаж в полза на Русия, съобщи BBC.

Подсъдимите, всички български граждани, са били задържани през февруари и оттогава са в ареста. Твърди се, че са работили за руските служби за сигурност, допълва британската медия.

Те са обвинени в притежаване на документи за самоличност с „неправомерни намерения“ и се твърди, че са знаели, че са фалшиви. Сред тях има паспорти, лични карти и други документи за Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватска, Словения, Гърция и Чехия.

Тримата обвиняеми са арестувани съгласно Закона за официалните тайни от детективи за борба с тероризма от столичната полиция, която носи национална полицейска отговорност за шпионаж.

Арестуваните българи са на възраст 45, 41 и 31 г. Тримата живеят в Обединеното кралство от години. Единият от тях има история на бизнес сделки в Русия. Той се премества в Обединеното кралство през 2009 г. и работи три години в областта на финансовите услуги. Профилът му в LinkedIn гласи, че по-късно е притежавал бизнес, занимаващ се със сигнално разузнаване, което включва прихващане на комуникации или електронни сигнали. В миналото той е бил съветник в българското министерство на енергетиката, твърди още BBC.

Другите двама българи са двойка – мъжът е шофьор към болници, а жената описва себе си в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес.
Те живеят в Обединеното кралство от близо 10 години, като са управлявали обществена организация, предоставяща услуги на българите, включително запознаването им с „културата и нормите на британското общество“.

Според български държавни документи онлайн те са работили и за избирателни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български избори на граждани, живеещи в чужбина.

Източник: Дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *