Безлов пред Дарик: Подобни убийства в последните 30 години обикновено остават неразкрити

Малко преди съставянето на правителството, той се появи неочаквано и промени нагласите по случая с инцидента с бившия главен прокурор Иван Гешев. Там има някакъв контекст, в който се наблюдават задкулисни усилия, които вероятно са довели до случилото се днес.

Коментарът направи пред Дарик радио анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов. Той припомни, че подобни убийства в последните 30 години обикновено остават неразкрити. С него разговаря Георги Донков.

Известният бизнесмен Алексей Петров е бил убит днес по обед. По първоначална информация убийството е станало в столичния квартал „Драгалевци“. Алексей Петров е бил с жена, която също е застреляна и е откарана в болница в тежко състояние. Жената е успяла да даде описание на убиеца преди да загуби съзнание.

По информация на bTV той е бил без охрана, на преход на Витоша.

Това не е първият опит за убийство на Алексей Петров. Такива са правени през 2002 и 2015 година. При втория случай срещу него е стреляно с гранатомет.

Петров е известен освен като бизнесмен и като политик, преподавател и експерт по корпоративна сигурност и антитероризъм. Президент е на българската и балканска федерация по карате. През 2009 година става ясно, че е бил дългогодишен секретен сътрудник на контраразузнаването и ДАНС, бил е и щатен служител на Държавна сигурност.

През 2010 година е задържан и обвинен за лидер на престъпната група „Октопод“, която се занимава с рекет и изнудване, в последствие обвиненията са намалени до рекет и изнудване на 2 лица.

През юли 2023 г. хакери изпратиха личните данни на 2,25 млн. души до пощата на няколко български медии. Хакерската атака бе определена като най-големият теч на данни в България от 2019 г. насам, когато бе хакната Националната агенция за приходите (НАП), и вероятно най-мащабният пробив в сигурността на частна компания. Хакерът (или хакерите), ползва псевдонима „Емил Кюлев“. Той твърди, че те са добити чрез пробив в системата на най-голямата застрахователна компания по премиен приход в България „Лев инс“.

„Капитал“ тогава твърди, че екип на медията успява да се свърже с хакера „Емил Кюлев“, който уточнява, че атаката е целенасочена срещу „Лев инс“ и сочения за действителен собственик на компанията Алексей Петров, когото нарича с обидни квалификации. В анонса си за пробива на сайта си хакерът мотивира действията и с острата реакция на Петров „срещу достойната българска гражданка и служебен министър на финансите Росица Велкова“.

Името на компанията нашумя напоследък покрай войната ѝ срещу промените в Кодекса за застраховането, които трябваше да гарантират спазването на правилата в международната система „Зелена карта“ и да изпълнят ангажиментите на България за приемането и в еврозоната. Текстовете бяха атакувани от Съюза за стопанска инициатива, чийто изпълнителен директор е Алексей Петров, и като крайно не бяха приети в предишното Народно събрание.

„Кюлев“ посочва, че пробивът е реализиран през декември 2022 г., станал е „елементарно“, въпреки че „Лев инс“ предлага на свои клиенти именно застраховки и мониторинг срещу кибератаки. Той твърди още, че разполага със записи на Алексей Петров, които има намерение да разпространи в бъдеще.

Източник: Дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *