Хухла: Огън ме горя, не изгорях, нож ме сече – жива съм! Под този надслов от стих на Ивайло Балабанов ще преминат „Мистериите на Хухла“ на 22, 23 и 24 септември тази година, посветени на 110 годишнината от Разорението на тракийските българи.

  • Проявата е под патронажа на Министерството на културата

Тази година се навършват 110 години от Разорението на българите от Беломорска и Одринска Тракия, едно от трагичните събития, с каквито е изпълнена драматичната история на отечеството ни. От всички изгорени и плячкосани села в тогавашната кървава епопея единадесет са останали в пределите на съвременна България, а девет от тях, между които и Хухла, са в община Ивайловград. Наследниците на тракийските българи, преживели погрома, не са безучастни към онези мигове на страдания през злокобната 1913 година, затова и тази година те ще отбележат този преломен момент в живота на дедите им.

В Ивайловград е създаден инициативен комитет за годишнината начело с кмета на общината Диана Овчарова. В него влизат и Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей, Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България, и известни историци и местни дейци на културата. В деветте пострадали от турските зверства села в различни дни ще бъдат отслужени панихиди в памет на жертвите, а във втория ден от „Мистериите на Хухла“ тази година тракийци от района и от страната ще се стекат на общ митинг-поклонение.

Организаторите на „Мистериите на Хухла“ са подготвили изключително богата програма за 22, 23 и 24 септември.

В първия ден, в Деня на независимостта, в реновираното читалище на село Хухла те ще открият археологическа изложба на Националния исторически музей, която да покаже нови артефакти от крепостта „Балък дере“ край Хухла и „Лютица“ край Ивайловград. Там, в салона на читалището, в ранния следобед, те ще представят и две книги – на най-младия поет на Хухла, тринадесетгодишният Димитър Кондузов, и на Петя Цонева, носителка на голямата награда на Националния конкурс за поезия „Ивайло Балабанов“ миналата година.

Националният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“

После, надвечер, в амфитеатъра на връх Илинден над селото, до параклиса „Свети Пророк Илия“, празничен концерт ще изнесе Националният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. Ще участват и местни самодейци, ще се свири, пее и играе в чест на независимостта, докато дойде кулминацията – връчването на приза „Почетен селянин на Мистериите на Хухла“, бронзов цървул, пробит от ходене, в което е пъхнато земното кълбо – малка бронзова пластика на скулптора Емил Пенчев. Преди две години Цървулът отиде у Бойко Ламбовски, миналата година – у Яница Каплан. Кой ще го обуе тази година знае само Мистериозното жури от още по-Мистериозната хухленска академия на науките /МХАН/!

Ивайло Балабанов с приза „Почетен селянин на Мистериите на Хухла“

Вторият ден, 23 септември, ще бъде изцяло посветен на трагичното събитие –  110 години от Разорението на тракийките българи.

Поклонение на Лобното място на 42 хухленци-мъченици през 1988 г.

На лобното място на 42-ма хухленци-мъченици ще има панихида, ще бъде открита изложбата „Тракийската епопея“, организирана от Научния институт на Съюза на тракийските дружества. Тя ще проследи цялата тракийска одисея от Беломорска и Одринска Тракия. После в читалището на селото ще започне научната конференция на тема „Разорението на тракийските българи“, в която учени като проф. Илдъров, акад. Стоян Райчевски, доц. Ваня Стоянова, проф. Камен Гаренов, доц. Георги Граматиков и други, ще прочетат своите нови изследвания, ще ни изложат свои изводи и заключения за трагичните събития в Одринско и Беломорско.

Този своеобразен реквием за тракийската одисея ще се пренесе на връх Свети Илия в амфитеатъра до параклиса „Свети пророк Илия“, казват от организационния комитет. Там световноизвестният български женски хор „Мистерията на българските гласове“ заедно с „Quarto квартет“ ще изнесат своя концерт „Гласове и струни“, композиран и дирижиран от маестро Георги Андреев.

Женски хор от село „Свирачи“ пее пред параклиса на връх Свети Илия

Оттук, от този връх в края на Източните Родопи – тракийско светилище от 12 век преди Христа – днешните тракийци ще пратят свое протестно писмо-послание до Президента на Републиката и до Народното събрание с искане трагичните събития от Беломорска и Одринска Тракия да намерят достойно място в образователната и културна програма на страната ни. С две думи –  да бъдат изучавани наравно с трагедиите от Батак и Перущица, защото и оттук поуките за нацията ни може да бъдат големи, и тук травмите в душите на хората от зверствата не са отшумели.

Третия ден – 24 септември – организаторите са отредили за екскурзии. До съседните села, където са вилнели същите жестокости, или до местните забележителности от национално значение – крепостите „Балък дере“ и  „Лютица“.

„Мистериите на Хухла“ се провеждат с активната подкрепа на Община Ивайловград и са под патронажа на Министерството на културата.

25 години навършва тази година културният фестивал. Организаторите му твърдят, че „Мистериите на Хухла“ идвали от миналото и отивали към бъдещето.

Да видим!

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *