Разкрита е схема за теглене от чуждо име на кредити от банки

Районната прокуратура в Пловдив повдигна обвинения на трима мъже, изтеглили кредити в размер на 19 000 лв. от името на друг човек.

Я.С., на 24 години, П.Т., на 29 години, и Д.К., на 28 години, са привлечени като обвиняеми за това, че в периода от август 2022 г. до юни 2023 г. заблудили мъж на 19 г. и му причинили вреда в размер на 19 000 лв., съобщава прокуратурата.

До момента е установено, че тримата мъже са участвали в схема с теглене на онлайн кредити с чужда самоличност. Обвиняемите са вземали лични данни от различни граждани. По този начин чрез мобилни приложения на определени банки и чрез т.нар. „лицева верификация“ на клиента, изтеглили онлайн кредити в размер на 19 000 лв. от името на пострадалия мъж.

В общи линии схемата е следнатаобясняват от полицията. Използва се изцяло възможността чрез мобилни приложения на определени компании да се отпускат онлайн кредити на физически лица, без необходимост за тяхното присъствие в банков офис. Основното изискване на тези интернет платформи е т.нар „лицева верификация” на клиента – самоличността му се потвърждава, като се въведат идентификационните данни от личната карта и се направи снимка на неговия образ.

Сред предпочитаните жертви на извършителите са млади хора на възраст между 20 и 25 години. Най-често с личните им документи и снимка участниците в схемата се сдобиват под различни предлози, свързани с благотворителност – организиране на дарителска кампания за деца сираци, хора в неравностойно положение, с тежки здравословни проблеми и т.н.

След преминаване на електронната идентификация на човека, от негово име се кандидатства за кредит в дадена банка, а отпусната сума се превежда в автоматично открита сметка. От нея, чрез интернет банкиране, парите се насочват към сметки на подставени лица, които извършват теглене от каса или АТМ.

В сегашния случай, Я.С. е задържан от полицейски служители от ОД на МВР-Пловдив на 20.08.2023 г., след като е бил обявен за издирване и се е укривал в България. С постановление на наблюдаващия прокурор той е задържан за срок до 72 часа. Днес, 22 август 2023 г., Районна прокуратура – Пловдив ще внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Спрямо другите двама обвиняеми – П.Т. и Д. К. , задържани на 03.08.2023 г., е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на по 5000 лв. за всеки един от тях.

Действията по разследването продължават, като се събират доказателства за други пострадали лица

Източник: sega.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *