18 обгорели тела откриха при пожарите в района на Александруполис, евакуираха болницата Временно затвориха магистралата " Егнатия" към Комотини

Нов живот

Продължава битката с пламъците в Южен Еврос, като огненият кордон е обградил Александруполис, а болницата там е евакуирана. За това съобщават от гръцкото онлайн издание xronos.gr.

Вчера по обяд служителите на Единния център за координация на операциите са взели решение за превантивна евакуационна операция главно поради гъстия дим.

Операцията е започнала малко след 21 часа вчера и е приключила за няколко часа. Евакуирани са 159 пациенти, други 42 са транспортирани с автобуси до болниците в Кавала и Ксанти, а 94 пациенти с линейки EKAV – 25 до болница Комотини и 69 до кораба, превърнат в Експедиционна болница.

В същият район са открити 18 обгорели тела. Предполага се, че са на бежанци, станали жертва на огнената стихия.

Според информацията загиналите са били в две групи, а огледите продължават. Според представителя на противопожарната служба Янис Артопиорос  се „разследва възможността те да са влезли незаконно в страната“.

 

Гръцката полиция информира, че има временно спиране на движението и в двата потока по магистралата „Егнатия “ от Източния разклон на Комотини ( Родопи)  до разклона на Индустриална зона (BI.PE.) на Александруполис.

Европейският съюз мобилизира допълнителни ресурси в помощ на гръцките власти в борбата с продължаващите опустошителни горски пожари в различни райони на Гърция, допълва информацията NOVA.

От днес на път към страната са пет противопожарни самолета от Хърватия, Германия и Швеция, един хеликоптер „Блекхоук”, девет водни танка и екип от 58 огнеборци от Чехия от европейския резерв за гражданска защита RescEU. Тази помощ се предоставя в допълнение към въздушните и наземните средства от Кипър и Румъния, които пристигнаха вчера в Гърция.

През последните два дни ЕС разположи седем самолета, един хеликоптер, 114 пожарникари и 19 специализирани пожарни автомобили, за да помогне на гръцките пожарникари, доброволци и полиция. Освен това, програмата на ЕС за сателитно картографиране „Коперник” вече изготви две карти на засегнатите области, а двама служители от Координационния център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации също са на път към Гърция.

Тази помощ е продължение на отговора на ЕС, след като Гърция задейства Механизма за гражданска защита на ЕС миналия месец, когато бяха мобилизирани 9 самолета, 510 пожарникари и 117 специализирани автомобила.

 

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *