„Карамфилчето“ цъфти вече 10 години в Ивайловград Танцьорите утре играят юбилейно пред любимата си публика

Танцов колектив „Карамфилчето“ в Ивайловград се готви да отбележи своя 10-годишен юбилей. Празничният концерт ще се състои в Народно читалище „Пробуда“ на 26 август 2023 г.

Светла Кюмюрева е един от създателите и в момента ръководител колектива. Тя е зъботехник по професия, но е закърмена с любов към фолклора, завещана й от нейните предци. Има следдипломна квалификация за учител по народни танци, завършена в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив.

Светла Кюмюрева

Интервю на Валентина ИВАНОВА

– „Карамфилчето“ навършва 10 години от създаването си. Юбилеите винаги вървят с мили спомени и равносметки. Кажете как започна всичко?

– Заедно с Дарина Гайдарова и Красимира Георгиева създадохме „Карамфилчето“ преди 10 години. Първите две с Дарина заедно ръководихме състава. После тя напусна града и тогава останах само аз. Кръстихме състава на името на любимо хоро, което изпълнявахме и изпълняваме до днес. В колектива сме само жени, броят варира, но е около 14 души. Всичките ни опити да привлечем мъже и да ги задържим достатъчно дълго, удариха на камък. За сметка на това има детска група от 12 танцьори, които са ученици в 6 и 7 клас.

– Кое кара жените от „Карамфилчето“ да танцуват, нямат ли си друга работа?

– Ивайловград е земеделски район и работа има много. Може би търсим разтуха от ежедневните ангажименти около семейството, професионалните и земеделски дейности. От друга страна, имаме възможност да пътуваме по фестивали, да се срещаме с подобни формации от различни градове и държави, да обменяме опит, да си „сверяваме часовниците“, както се казва. Основната причина, макар да звучи клиширано, е любовта към фолклора и родния край, която всички в състава споделяме.

– Какъв е репертоарът, който изпълнявате?

– Танцуваме традиционни образци от нашия край, както и народни хора от всички етнографски области на България. Хората, включително и децата, и младежите, тук имат силен български дух и искат да си го поддържат. Той се изразява и чрез интереса и любовта към народните танци, който се предава от поколение на поколение, защото кръвта вода не става. „Карамфилчето“ в момента е единственият танцов състав в общината. Наред с певчевската група от село Свирачи, сме много търсен и канен участник във всякакви прояви. Важно е да има такива състави, които да радват хората с песни и танци.

– Освен, че радвате вашите съграждани, какви запомнящи се участия има „Карамфилчето“ през годините?

– Участвали сме в различни фестивали, както с конкурсен характер, така и без класиране.

Носители сме на златни медали от Световния шампионат в Поморие през 2019 г. и от фестивал „Фолклорен извор“ в Свищов през 2018 г. и с жените, и с децата. Малките завоюваха сребърни отличия на „Кехлибарен грозд“ в Лозен. Жените станаха през 2017 г. на Фестивала в Свиленград за автентично хоро. през 2017 г.

Танцували сме и на международни форуми в Хърватия, Италия, Гърция. Готвим се за Палма де Майорка през октомври т.г. А детският състав репетира за участие в юбилейното издание на „Мистериите на Хухла“.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *