Лютеница, трахана, крафт бира и други вкусотии показват на кулинарния фестивал в Ивайловград Ще готвят майстор готвачи от България, Франция, Турция и Гърция

Събитието ще се проведе на 1 и 2 септември в местността «Дупката»

Валентина ИВАНОВА

В местността «Дупката» за първи път ще се проведе традиционния и любим за ивайловградчани фестивал «Кулинарното наследство на Тракия- – Фестивал на традиционните храни, поминък и занаяти”. Организаторите са решили да променят мястото, за да внесат нова нотка в проявата, която тази година е юбилейна, 10-та.

Както и в предишните издания логистиката се е паднала на община Ивайловград, Народно читалище «Пробуда» и Общински исторически музей». За първи път се включва и организация «Slow Food». Това съобщи за «Нов живот» заместник кметът Светла Моллова.

Очаква се в двата си дни фестивалът да бъде посетен от над 500 души. Повече от 50 занаятчии и търговци са заявили щандове. Там ще се предлагат лютеница от куртовска капия, крафт бира, студено пресоване на ядкови малса, бонбони от трахана, бърканица, зелник под връшник, баници, баклави, тутманици, клинове, плодове и зеленчуци, както и мед, тахан, билки, вино и ракия. Занаятчии ще демонстрират направа на домашен сапун и други местни обичаи.

Посетителите ще опитат специално приготвеното за 300 дущи ястие френския готвач от побратимения френски град Лонго. Характерни национални блюда ще покажат и гостите от Гърция и Турция. Ще се вклюбат и българските шеф готвачи Юри Велев и Николай Илиев и колегата им от «Слоу фуд» Денков.

Официалното откриване е на 1 септември в 19 часа. Посетителите ще бъдат извозвани безплатно от паркинг «Целувка чешма». Автобусите тръгват в 18 часа и се движат на всеки 10 минути до «Дупката».

В първия ден зрителите ще видят спектакъла на Ансамбъл «Българе» и изпълнения на фолклорния певец Жоро Любимеца.

През втория ден, събота, още от обяд всички щандове ще предлагат кулинарни изкушения и шоу кукинг, както и произведения на българското занаятчийско изкуство. Ще има забавления за най-малките с цирковите артисти Играчка-Плачко и много други изненади.

Забавлението през втория фестивален ден ще осигурят Надя Казакова и титаните от група «Акага».

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *