Читалищата на територията на Крумовград насърчават интереса към книгата и четенето

На територията на община Крумовград функционират 12 читалища, от които едно в общинския център – Крумовград и 11 в съставни на общината села.

Библиотечната дейност е една от основните функции на читалищата. Читалищните библиотеки са обществени библиотеки, които не са самостоятелни юридически лица, а функционират към народните читалища. Функционирането, задачите и начина им на работа са регламентирани в Закона за народните читалища и Закона за обществените библиотеки.

Задачата им е събиране, обработване, съхраняване и предоставяне на библиотечния фонд, извършване на справочно-библиографска дейност, работа с читатели, организиране на културно-информационна дейност с образователна и социална насоченост.

За да се привличат нови читатели сред младите хора и да се създадат трайни навици за четене и получаване на знания е необходимо и обновяване на библиотечния фонд.

НЧ „Христо Ботев-1914“ гр. Крумовград, НЧ „Кирил и Методий-1952” с. Егрек и НЧ „Просвета-1959” с. Гулийка са одобрени от Министерството на културата с проекти по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ 2023 г.

Приоритет на програмата е обновяване на библиотечните колекции с цел насърчаване на интереса към книгата и четенето и съдействие за развитие на библиотеките като основни центрове за духовност, придобиване на знания и информиране.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *