Иван Гарелов: Кръвопролитието ще продължи, тепърва ще го гледаме

Журналистът Иван Гарелов анализира подробно военния конфликт между Израел и палестинската групировка „Хамас“.

„Причините са комплексни, не е една причината. Но обобщаващата тенденция е, че Близкият изток бележи голям спад в последните години, това че имаш сближение или опит за сближение между Саудитска Арабия и Израел е в полза само на Израел. Едва ли Саудитска Арабия ще повлияе на Израел, някакви съществени отстъпки да направи. Напротив, това укрепва позициите и на самия Израел. А може би нека да е от смъртта на Ясер Арафат, от идването още на Барак Обама, помните ли, че той получи Нобелова награда за това, че ще разреши проблема в Близкия изток, в аванс му я дадоха, той не го разреши“, заяви гостът.

По думите му при Тръмп нещата са тръгнали надолу и досега всички стъпки по отношение на сближението на позициите на двете противоречащи си страни са низходящи. Няма никакво решение.

„Светът вече е зает с други проблеми, войната в Украйна и т.н. Това е една от подбудите на ръководителите на „Хамас“, по този начин на привлекат общественото мнение в света, който е успял по някакъв начин. Разбира се, че така те не печелят симпатии, но обществото не е разтревожено. Не печелят симпатии, защото и най-справедливата кауза и най-справедливата идея, когато тя се постига чрез такива терористични действия, става неприемлива. Кръвопролитието ще продължи, тепърва ще го гледаме“, обясни Гарелов пред Bulgaria ON AIR.

Според него Газа трябва да бъде разбрана, а градът е едно от най-мизерните места на земното кълбо.

„Хората там мизерстват, много пъти съм бил там. Там е едно от най-гъсто населените места, там хората са без работа. След окупацията на Израел на Газа започва да намалява броят на училищата, на болниците, на всичко, което дава някакъв живот на това общество. Всичко това поставя въпроса накъде ще се тръгне. С война срещу „Хамас“ ще се постигне отмъщението. Това израелското общество го иска, ясно е общественото мнение“, каза още Гарелов.

Журналистът е на мнение, че там се води война срещу беднотията, „тя е тази, която превръща Газа в огнище на омразата“.

Гарелов обърна внимание, че няма вече палестинско семейство в Газа, което да няма един убит, няма деца, които от по-големите да не са били поне веднъж в затвора, няма малки деца, които чакат да влязат в затвора, за да смятат, че са израснали.

„Това е тяхната психология. Те са родени като самоубийци, защото те не виждат никакъв друг изход“, посочи гостът.

Гарелов добави, че „Хамас“ е тази, която въобще не признава съществуването на израелската държава, те искат унищожението ѝ и заради това прибягват до една атака, която е чисто терористична.

Запитан как се е случила тази атака, без знанието на службите на Израел, гостът в студиото на Ганиела Ангелова отговор:

Те може да са имали данни, обаче накрая един трябва да ги обобщи и да каже ще има или няма да има. И така, който е последен във веригата, дава някаква оценка. Някой път страхотни гафове се случват. Технически е невъзможно да не са имали сигнали за това, че нещо се подготвя.

Гарелов подчерта, че е важно кой управлява Израел, а в историята немалко народи са воювали кърваво, но накрая осъзнават, че на това трябва да се сложи край. На мнение, че трябва друго управление на Израел да премине към мирния процес, гарантирайки сигурността на страната.

„Могат прекрасно да създадат една държава. Моята формула е в една държава да бъдат конфедерация. Ако съществуват като две отделни държави и живеят отделно, винаги ще има съперничество. Когато имат обща външна политика, само така е възможно. „Хамас“ е толкова силна заради отсъствието на Ясер Арафат. Палестинският президент в момента е изключителен дипломат, но не е лидер. Иран финансира „Хамас“, и от другаде получават помощи. „Хизбула“ и „Хамас“ не са просто военни организации, те играят ролята на политическо-военни организации“, смята журналистът.

Гарелов добави, че от „Хамас“ се грижат социално за населението и не може да бъдат изтръгнати. В същото време САЩ не могат да играят активна роля, защото им предстоят избори. И никой от САЩ няма да тръгне да търси разбирателство в Палестина, тъй като еврейската общност е много влиятелна в САЩ.

Факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *