Родопското селце Лисиците и неговият мост към света (ВИДЕО) Допреди две години никой не знаеше къде се намира. След видео в социалните мрежи то обиколи света и сега хиляди посетители искат да го видят

На теория селото се намира само на 10 километра от Кърджали, но на практика то е на другия край на света.

До родопското село Лисиците не стига нито кола, нито автобус. Единственият начин за придвижване е пеша – по мост над язовир „Студен кладенец“. Липсата на път обаче се превърна в туристическа атракция. Защото съоръжението е най-дългият въжен пешеходен мост на Балканите, цели 261 метра, разказва в свой репортаж БНР.

Мостът е построен през 1974г. До преди това хората са преминавали през язовир Студен кладенец само с лодки. Затова всяко семейство в селото има своя ръчно изработена лодка.

Яз. Студен кладенец

За да го видят, хиляди туристи всяко лято пристигат в района. Пикът е през почивните дни, когато идват над 300 души. Оставят колите на другия край на язовира, под село Широко поле, и оттам преминават по моста. Жителите на Лисиците още се чудят откъде се появиха толкова много хора.

Събина Герасимова живее в Лисиците от няколко години. Дълго време е била в Турция, но се върнала заради чистия въздух и красивата природа. Жената е една от малкото, която всяка събота и неделя предлага на туристите домашно приготвена храна.

В края на най-дългия пешеходен мост вече се е оформил своеобразен пазар. Там по-инициативните жители предлагат своя продукция, а един от тях – Бейхан Мехмед, е поставил каравана и кани туристите на разходка с лодка.

Когато попитате местните хора какво може да се види в село Лисиците, те учудено повдигат рамене. Казват, че нямат забележителности, освен природата. И мостът, който прослави селото.

Заради липсата на път не могат да предложат места за настаняване. Не знаят как да изхранят туристите, след като хранителните продукти се пренасят с лодка по язовира, а оттам на гръб до домовете.

Така плановете за разрастване на туристическия бизнес в Лисиците остават само добро пожелание. Единственото, което хората искат сега, е създаването на паркинг до началото на моста.

Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *