Израелци започнаха да се евакуират от Турция

Израел започна евакуация на свои граждани от Турция, след като израелските власти отправиха призив към израелците да напуснат тази страна „възможно най-бързо“, съобщиха турски медии.

Израелци започнаха да се стичат към летище „Истанбул“, за да бъдат евакуирани, на фона на антиизраелски протести в цяла Турция след нападението по болница в Газа, за което „Хамас“ обвини Израел.

Първият самолет – Ембраер Е195, изпратен от Тел Авив за евакуацията на израелците, кацна в Истанбул вчера и отпътува с първите пътници в 19:55 ч.

По-късно вечерта бе извършен втори полет за евакуация на израелски граждани, желаещи да напуснат Турция. Самолетът Боинг 737-9, натоварен с израелци, сред които семейства с деца, отлетя от летище „Истанбул“ в 1.38 ч. днес.

За двата полета от Истанбул до Тел Авив бяха ангажирани самолети на израелските авиокомпании Аркия (Arkia) и Ел Ал (El Al), посочва турската агенция ДХА.

Евакуацията на граждани от Турция ще продължи, съобщи Израелското бюро за национална сигурност. Бюрото посъветва гражданите да спазват мерките за безопасност и доколкото е възможно да се движат на групи.

Израел призова гражданите си да напуснат Турция „възможно най-бързо“, за да гарантират сигурността си в контекста на нарастваща терористична заплаха срещу израелските граждани в чужбина.

Антиизраелските настроения в Турция се задълбочиха през последните дни, особено след нападението срещу болница в Газа. Хиляди хора излязоха на протести в цялата страна, за да осъдят атаката, при която загинаха стотици хора.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *