Украински спецчасти с десант на левия бряг на Днепър край Херсон, превзети са руски позиции

На 17-18 октомври части от две морски пехотни бригади на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са прекосили река Днепър и са извършили десант на левия бряг на Херсонска област, заемайки позиции на руснаците. Това се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предават УНИАН и „Фокус“.

Геолокационните кадри от 18 октомври показват, че украинските бойци са напреднали на север от Песчановка (14 км източно от град Херсон и 3 км от река Днепър) и до Пойма (11 км източно от град Херсон и 4 км от река Днепър).

Според руските медии две щурмови групи на ВСУ са извършили десант на източния бряг на Днепър и са пробили отбраната на силите на Москва, като временно са заели цялата Пойма и позиции в северните покрайнини на Песчановка. Към 18 октомври руснаците контролират само южната част на Песчановка.

Отбелязва се, че военното ръководство на Руската федерация е загрижено за способността на войските да отблъснат потенциална украинска настъпателна операция през Днепър. Това се дължи на състоянието на руската групировка войски на левия бряг. През последните месеци руското командване привлече относително по-голям брой елитни части от Херсонско направление за подпомагане на отбранителните операции в района на Запорожие.

Сред руските военни има нарастваща загриженост, че тази операция може да е част от по-голям план. Според тях Украйна иска да „разшири плацдарма“ за по-мащабно настъпление.

„Забележително е, че основни и надеждни руски източници обсъждат украинските действия на източния бряг като по-мащабни от документираните по-рано тактически набези на украинските сили през реката“, се посочва в доклада на ISW.

Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *