1427 лв. нужни за издръжка на човек, на 2/3 заплатата не им достига За тричленно семейство от двама възрастни и едно дете сумата е 2568 лв.

1427лева е необходимият чист месечен доход за издръжка на живота на един работещ – това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания и обучение към КНСБ за третото тримесечие.

За тричленно семейство от двама възрастни и едно дете сумата е 2568 лева.

От септември миналата година необходимата сума за издръжка нараства със 107 лева за един работещ и със 192 лева за семейство, пише БНР.

На повече от две трети от работещите заплатата не достига за тази издръжка.

Пред Нова телевизия икономистът Мика Зайкова коментира, че догодина сумата ще е над 1500 лева.

„Заради войната в Близкия изток ще има по-висока цена на петрола. Всички сметки, които се правят до края на септември, ще претърпят негативно развитие след 7 октомври. Бюджетите на България и САЩ ще бъдат обект на коренни промени, заради конфликта в Ивицата Газа. Не по-малко от 1500 лева ще бъде издръжката догодина“, заяви тя.

Инфлация не се бори с табелки в магазини и сайтове, а с пазарни механизми. Това заяви от своя страна председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Министерството на икономиката и индустрията инициира инициатива „Достъпно за Вас“. Тя има за цел всяка седмица веригите магазини, които решат да се включат, да предлагат храни на възможно най-ниската за тях цена от няколко основни групи – пресни плодове и зеленчуци, мазнини, млечни и месни продукти и други, които са основни за малката потребителска кошница.

„Регулаторните органи са основният механизъм, през който да се наложи реална конкуренция и да се минимализират картелни образования, които създават непазарни цени. Няма обяснение защо цената на млякото е най-висока у нас, в сравнение в ЕС. Не съм против мярката, но е доста наивно да се смята, че ще даде нужния резултат”, коментира Пламен Димитров.

dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *