Австрийският вътрешен министър е срещу разширяването на Шенген

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер е срещу разширяване на Шенген. Той заяви за пореден път твърдата си позиция в интервю за австрийска телевизия, посветено на въпроси за сигурността, вътрешнополитическите и международни проблеми.

„Тази седмица бях запитан дали Шенген е мъртъв. Казах, че не е мъртъв, но изобщо не функционира. Откакто съществува това свободно пространство, никога не сме имали толкова гранични контроли: в Австрия, Унгария, Словения, Словакия и Чехия. Защо? Защото Германия контролира границите с Австрия, Полша и Чехия, Чехия – със Словакия, Словения – с Хърватия. Смятам за дълбоко погрешно в такава ситуация да се дискутира премахването на контроли“, коментира Карнер.

На журналистическия аргумент, че България и Румъния са изпълнили изцяло поставените им условия за влизане в Шенген, Карнер каза: „Като министър на вътрешните работи задачата ми е да издържа на тази критика. Аз отговарям за сигурността в нашата страна. Факт е, че видях оградата по границата между България и Турция. Бях заедно с федералния канцлер на място. Вижда се, че има още много работа. Ние обсъдихме въпроса за действащ бежански и миграционен пакт, но за целта е нужно да има действаща защита по външната граница”, каза той.

Източник: НОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *