След обучение в Женева Веселин Тосков изнесе лекция на ученици в Крумовград на тема „Пътуване в бъдещето – Европейски център за ядрени изследвания“

Нов живот

Веселин Тосков – учител по информатика и информационни технологии при Средно училище „Васил Левски“ в Крумовград, бе втория представител на училището, посетил Женева, Швейцария, след Лена Петрова. Той взе участие в реализирането на Националната програма „Квалификация на педагогическите специалисти“ – 2023 г. на Министерството на образованието и науката в обучение, предназначено за учители по професионална подготовка от областите на образование „Техника“ и „Информатика“ от Списъка на професиите за професионално образование и обучение, на учители по учебните предмети „Информатика“ и „Информационни технологии“ от общообразователната подготовка или в занимания по интереси в ЦПЛР по направление „Техника“ и „Информатика“ в ЦЕРН – Женева, в периода 16 септември – 24 септември 2023 г.

На 25 октомври  в СУ „Васил Левски“ в Крумовград в рамките на вътрешноучилищна квалификация  присъствахме на негова презентация на тема: „Пътуване в бъдещето – Европейски център за ядрени изследвания (ЦЕРН)“. Ето какво сподели той: „Тридесет учители от цяла България бяхме подбрани след проведен конкурс от МОН. Аз и Мехмед Мехмед – учител при ПГ по икономика в. Кърджали  бяхме представители от област Кърджали.

Обучението се проведе на български език и включваше лекции на водещи български учени от БАН и Софийски университет „Климент Охридски“. Организирани бяха посещения на различни установки и лаборатории: фабриката за антиматерия, контролния център, контролния център на международната космическа станция, центъра за идеи. CMS детектора, който се намира на 100 метра под земята и е един от четирите детектори за регистриране на елементарни частици LHS – големия адронен колайдер с най-голямо българско участие, компютърния център на ЦЕРН.

Участниците в обучението обогатихме знанията си в областта на физиката на елементарните частици. Трилиони протони се движат по това 27-километрово трасе на Големия адронен колайдер със скорост близка до скоростта на светлината. Там се правят 11 000 обиколки в секунда. Протоните се движат във вакуум, близък до този в междупланетното пространство. Енергията на сблъскващите се протони се превръща в материя. Запознаха се с ускорителите и тяхното бъдеще, както и с модерните начини за анализ и съхранение на данни и използването на GRID технологии в ЦЕРН. Разгледахме ISOLDE, ATLAS, Микрокосмос и Кълбото на науката и иновациите. Участвахме в експерименти в S’Cool Lab.

Ръководители на групата бяха Свежина Димитрова – Директор на НАО „Николай Коперник“ – Варна и Радостина Новакова – главен експерт в МОН от дирекция „Квалификация и кариерно развитие“.

Обучението премина по предварителна програма и добре подготвен сценарий по посрещането на гостите, провеждането на различни социални събития като „Вечер на България” – заключителна вечер на програмата за български учители“.

Всички присъсвали на ефектната и впечатляваща презентация обогатиха знанията си за ЦЕРН, които ще бъдат полезни при организирането и провеждането на разнообразни дейности с ученици.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *