Българската култура на протест на 1 ноември!

В Деня на народните будители, синдикалните организации към КТ „Подкрепа” и Съюза на артистите при ТМЦ – Кърджали, ще се присъединят към протеста на Национална федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“.
В 12.00 ч. пред централния вход на театъра, кърджалийските творци ще протестират символично заради унизително ниските възнаграждения на дейците на българската култура за сметка на увеличаващите се задължения.
На 1 ноември работещите в музеи, библиотеки, читалища, музикални и театрални институти, БНР, ДА „Архиви“, Българска национална филмотека излизат на протест.
В интервю за БНР Кирил Бинев, председател на НФ „Култура“ към КТ „Подкрепа“ споделя: „През всичките години сме настоявали за едно по-достойно възнаграждение на работниците и служителите в библиотеките, музеите, галериите, в Българското национално радио, в държавния архив, музикално-сценичните изкуства. За съжаление винаги оставаме нечути от управляващи, което е крайно обидно и неуважително. Де факто растящата минимална работна заплата започва отново да достига възнагражденията на хората в бранша. Това са експерти, които в продължение на 20-30 години са отдали всички сили, за да защитят своя труд…
Нека отдадем почитта си към будителите от миналото, но и да мислим за живите в настоящето. Ние ще се борим за това.“
Председателят на САБ Христо Мутафчиев призова членовете на Съюза да подкрепят протеста на творците и специалистите, които работят в музеи, галерии, библиотеки, читалища и работещите в сферата на музикално-сценичните изкуства. Той сподели, че българската култура отново не е приоритет за правителството. Това личи по отношение на бюджета и бюджетната прогноза на Министерството на финансите. По последни данни недостигът във финансирането на сценичните изкуства в държавата възлиза на над 80 млн. лева.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *